Їдальня Шредінгера: як під вікнами франківських «силовиків» львівська «СБ Груп» веде самочинне будівництво елітного житла (Фото)

26.02.2018 08:39   Джерело: «Побудовано в Івано-Франківську»
Опубліковано : Патрік Скеля
Львівська будівельна компанія «СБ-ГРУП» в центрі Івано-Франківська зводить житло еліт-класу на земельній ділянці, яка не відведена для цієї мети. Тому житловий будинок «Європа», згідно чинного законодавства, є самочинним будівництвом. Замовник будівництва ПП «Панорама Прикарпаття» оформив землю в оренду для обслуговування нежитлової споруди – недіючої їдальні №40. Виявилося, що сама їдальня де-юре перебуває під арештом. При цьому, де-факто її уже знесли, а на її місці «СБ-ГРУП» добудовує будинок, де вартість житла не поступається київським цінам, пише - «Побудовано в Івано-Франківську».

Читайте також

Олександр Шевченко: Підсумки, плани на 2018 рік, про будівництво доріг, владу, реформи та особисте
Блаженніший Святослав звернувся до франківців і благословив наріжний камінь під будівництво дитячого садочка

Епілог

Менше ніж за рік на перетині вулиць Коновальця-Сахарова в Івано-Франківську виріс елітний житловий будинок «Європа». Офіційно будівництвом і продажем квартир тут займається львівська будівельно-інвестиційна компанія «СБ-ГРУП». Про рівень статусності цього житла говорять і ціни, й сусідство: ціна за квадратний метр тут сягнула рівня столиці - 26 900 грн за м2, а з вікон квартири можна буде зазирнути в кабінети Головних управлінь нацполіції та СБУ в Івано-Франківській області.

ЖБ Європа - 1000$ за м2

Минулого року дослідження команди інформаційного проекту «Побудовано в Івано-Франківську» виявило, що ЖБ «Європа» (відверто недешеве житло - авт) зводиться з порушеннями чинного законодавства!

Цільове призначення земельної ділянки, паркан довкола якої майоріє рекламними банерами львівської будівельно-інвестиційної компанії «СБ-ГРУП», - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Згідно чинного законодавства, будівництво житлового будинку на цій ділянці є самочинним і незаконним.

Під час уже детальнішого дослідження даного будівництва команда інформаційного проекту «Побудовано в Івано-Франківську» виявила цілий ряд тривожних фактів будівництва елітного житла від компанії «СБ-ГРУП».

ЖБ «Європа» станом на кінець січня 2018 р.

Рекламний банер ЖБ «Європа»

Земля під обслуговування їдальні №40

Ще в далекому 2005р. таке собі приватне підприємство «Панорама Прикарпаття», викупило у ДК «Укрспецекспорт» – дочірнього підприємства «Укроборонсервіс» будівлю недіючої їдальні №40 на розі вулиць Сахарова-Коновальця в Івано-Франківську. Довкола – адміністративні будівлі Управління СБУ в області та Управління нацполіції в області.

На жаль, історія достеменно замовчує, чи хотіло приватне підприємство в ті часи нагодувати голодних працівників силових структур. Але вже в 2006р. «Панорама Прикарпаття» отримує дозвіл від Івано-Франківського міськвиконкому на складання проекту землеустрою із відведенням землі для обслуговування нежитлового приміщення (їдальні – авт.).

Наступні 5 років «Панорама Прикарпаття» вичікує вдалого моменту і лише в 2011 році знову звертається до ІФ МВК і вдруге отримує дозвіл на складання проекту землеустрою і завершує процес оформлення земельної ділянки наприкінці 2013 року. 18 жовтня 2013 року Івано-Франківська міська рада передала «Панорамі Прикарпаття» 0,18 га землі в оренду для обслуговування нежитлових приміщень.

 Відомості про земельну ділянку з кадастрової карти

Відомості про земельну ділянку з кадастрової карти

Із їдальні – в елітне житло

Вже в квітні 2014 року «Панорама Прикарпаття» вирішує перетворити приміщення їдальні у елітну нерухомість і отримує містобудівні умови та обмеження (далі - МБУіО) для реконструкції з переплануванням недіючої їдальні під багатоквартирний житловий будинок. На цьому не завершуються дивні метаморфози колишньої їдальні.

В 2016 році приміщення їдальні, під обслуговування якої «Панорама Прикарпаття» раніше взяло в оренду 0,18 га землі в центрі Івано-Франківська, зникає з МБУіО, як кролик у капелюсі відомого ілюзіоніста! В грудні 2016 року Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківського МВК видає нові МБУіО, де уже не йде мова про якусь там реконструкцію їдальні. Видають їх для будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Через пів року, згідно інформації на будівельному паспорті ЖБ «Європа», «Панорама Прикарпаття» отримала декларацію на початок будівельних робіт в червні 2017 року.

Містобудівні умови і обмеження за 2016 р.

Декларація про початок будівельних робіт за 2017 р.

Але і на цьому «фокуси» не закінчуються. Двох виданих містобудівних умов та обмежень, судячи з усього, було замало. В той час коли, будівельні роботи уже розпочалися, в серпні 2017 року видають ще одні МБУіО – теж для будівництва багатоквартирного житлового будинку. В цьому документі прямим текстом ставлять умову поміняти цільове призначення земельної ділянки ДО початку будівельних робіт. Але цього так і не було зроблено! А ось будівельні роботи проводяться напрочуд якісно. Демонтаж існуючих будівель та споруд – тверда «5». Теж саме стосується і термів будівництва. Одразу помітно, що львівські будівельники не гають часу.

Містобудівні умови і обмеження за 2017 р.

Вимоги з МБУіО за 2017 р.

З точки зору законодавства, як ми писали вище, дане будівництво є самочинне. Адже зводять житлову будівлю, на землях для громадської забудови. Пояснює це стаття 376 «Цивільного кодексу України», яка чітко визначає, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети.

Більше того, у випадку такої кардинальної зміни цільового призначення і зміни фактичної мети оренди земельної ділянки, орендар повинен отримати новий проект землеустрою, на основі якого уже укладати новий договір оренди. Адже земельна ділянка під житлову забудову значно дорожча, а ніж під обслуговування недіючої їдальні. А отже, орендар мав би більше коштів сплачувати до міського бюджету.

Здавалося би, ось і кінець історії цього будівництва: землю під обслуговування їдальні отримали, їдальня кудись зникла, а, по-факту, ведуть будівництво багатоквартирного житлового будинку на орендованій земельній ділянці з іншим цільовим призначенням. Адже самочинне будівництво – не новина для Івано-Франківська. Але в кожного ілюзіоніста є ще пара «тузів в рукаві» для кількох ефектних «фокусів».

Їдальня №40 – майно під арештом

Як вдалося з’ясувати інформаційного проекту «Побудовано в Івано-Франківську», один з власників ПП «Панорама Прикарпаття» заборгував перед ТОВ «Фінанс Траст Груп» значну суму коштів. Через що, останнє було змушене звернутися до суду для стягнення заборгованості.

В рамках таких судових позовів звичайною практикою є заява про забезпечення позову, на підставі якої суд накладає обтяження (арешт) на майно боржника до вирішення справи по-суті. ТОВ «Фінанс Траст Груп» пішов аналогічним шляхом і в березні 2017 року суд наклав арешт на нерухомість ПП «Панорама Прикарпаття» - на ту саму їдальню №40, яка стала початком історії цієї забудови. Станом на сьогодні, справа, в рамках якої діє обтяження на майно ПП «Панорама Прикарпаття», досі розглядається в судовому порядку.

Які будуть наслідки, якщо ПП «Панорама Прикарпаття» програє суд? І що буде, коли прийдуть описувати для сплати боргу їдальню, на місці якої буде гордо величати елітний житловий будинок?

Навіть якщо, по-факту, їдальні вже й немає, але де-юре, в реєстрі речових прав на нерухоме майно, їдальня №40 все ще «живе». Згідно того ж таки реєстру, «віртуальна» їдальня №40 – єдина нерухомість, що розташована на земельній ділянці, де ведуть будівництво. На ній арешт. При цьому, їдальня давно уже знесена. Недобудований житловий будинок «Європа» не зареєстрований, як об’єкт незавершеного будівництва.

Пролог

Всі документи земельного, проектного і дозвільного характеру є сферою відповідальності орендаря земельної ділянки і, як наслідок, замовника будівництва ПП «Панорама Прикарпаття». Будівництвом і реалізацією квартир займаються, по-суті, дві тійсно пов'язані між собою фірми. У декларації на початок будівельних робіт генпідрядником є ПП «КАНТРАНСБУД». Згідно даних аналітичної платформи youcontrol, власник і кінцевий бенефіціар фірми-генпідрядника є співвласником інвестиційно-будівельної компанії «СБ-ГРУП», яка від свого імені й продає квартири в елітному ЖБ «Європа».

Єдине питання, яке не з’ясоване: чи володіє цією ситуацією керівництво «СБ-ГРУП»?  

ЖБ «Європа» станом на кінець січня 2018 р.

Будівельний паспорт ЖБ «Європа»

P.S.

Команда інформаційного проекту «Побудовано в Івано-Франківську» щиро сподівається, що жоден покупець елітної нерухомості в житловому будинку «Європа» не стане в майбутньому заручником сумнівної дозвільної документації, майбутнього рішення суду в контексті неіснуючої арештованої їдальні №40 і ситуації, яка, в короткостроковій перспективі, потенційно може вилитися в суттєві неприємності для всіх сторін цього будівництва.

Довідково.

Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно - земельну ділянку

 

Ухвала суду про забезпечення позову проти ПП «Панорама Прикарпаття»

Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно "Їдальня №40"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: «Побудовано в Івано-Франківську»