Прикарпатців закликають не підгодовувати диких птахів хлібом та випічкою - декілька лебедів вже загинули

02.01.2024 15:34   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Дикi лебедi прилетiли до Iвано-Франкiвська та поселилися на Нiмецькому озерi, наразi для них тут тепла зима. Коли температура знизиться, вони знову зберуться у вирiй та полетять пiвденнiше.

На таку красу помилуватись та сфотографувати приїздять жителi Iвано-Франкiвська та гостi мiста.

Про це йдеться на сторiнцi Головного управлiння Держпродспоживслужби в Iвано-Франкiвськiй областi, передає Фiртка.

Однак, милуючись птахами, у населення виникає бажання пiдгодувати лебедiв, тому люди приносять iз собою припаси хлiба, випiчку, що, своєю чергою, може призвести до хвороб та загибелi птахiв. Для птахiв потрiбно обирати той корм, який принесе їм користь, а не проблеми зi здоров’ям.

Птахи зазвичай харчуються водяними рослинами. Завдяки довгiй шиї вони здатнi дiставати їжу з чималої глибини; поїдають водоростi, молюскiв, маленьку рибу та поживностi з дна. Водяних рослин вистачає в будь-якому ставку, тож голод їм не загрожує.

Пiдгодовувати лебедiв рекомендують тiльки в перiод сильних морозiв i в тому випадку, якщо це сiрi перволiтки, котрi ще не змiнили оперення. З кормiв, якi можна залишити на березi, може бути цiльне необроблене зерно та сезоннi овочi, трав’янi гранули, проте не варто зловживати пiдгодiвлею лебедiв. У птахiв, яких часто пiдгодовували, виробляється рефлекс: вони вже не хочуть самостiйно шукати їжу. Тож годуючи їх, часто люди роблять птахам шкоду.

Орнiтологи застерiгають, що лебедiв не можна годувати хлiбом. Хлiб – шкiдлива нездорова їжа для диких водоплавних птахiв, може призвести до проблем зi здоров’ям – у них можуть сформуватися так званi «крила ангела»: порушення, коли крила птаха стирчать, а не прилягають до тiла. У бiльшостi випадкiв птахи з такими порушеннями не можуть лiтати. Цей стан невилiковний.

Наразi «турбота» вiдвiдувачiв призвела до загибелi декiлькох красенiв.

"Шановнi туристи та жителi мiста, запам’ятайте – пiдгодовування диких птахiв є небезпечним!", - наголошують в дописi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka