У Івано-Франківську відбувся премʼєрний показ літературно-мистецького перформансу про поетів «Розстріляного Відродження»

16.12.2023 10:56   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


13 грудня в Iвано-Франкiвську вiдбувся премʼєрний показ лiтературно-мистецького перформансу «Розстрiляне Вiдродження: голоси крiзь час». Це постановка заслуженого артиста України Олексiя Гнатковського за меценатської пiдтримки iнвестицiйно-будiвельної компанiї “Вертикаль”. Про це пише “Галка” зi мистецького заходу.

На подiю завiтали десятки глядачiв, адже окрiм культурного значення, перфоманс мав i благодiйну мету – збiр на ЗСУ. Грошi спрямують вiйськовим частини А1788 8-го окремого полку спецiального призначення ССО, якi воюють на Авдiївському i Бахмутському напрямках. 

Сестри Христина та Лiлiя спецiально приїхали подивитися на постановку з Галицького району. Обидвi вчителюють, тому своїми враженнями планують подiлитися з учнями. А згодом, можливо, органiзувати схожий захiд у школi.

“Нас найперше зацiкавив постановник – Олексiй Гнатковський. Його роботи завжди дуже цiкавi. По-друге, ця тема дуже актуальна зараз. I те, що у перфоменсi беруть участь дiти, то хочеться подивитися, як вони вiдчувають це та бачення режисера”, – говорить одна з глядачок.

Гостi перформансу отримали у подарунок оновлене видання збiрки «Розстрiляне Вiдродження: голоси крiзь час» з поезiєю митцiв 20-30-х рокiв ХХ столiття. А ще потрапити в дану епоху гостям заходу допомогла фотозона, яку облаштували при входi до залу. Кожен охочий мiг зробити знiмок на памʼять про вiдвiдану подiю. 

У вiтальному словi Олексiй Гнатковський звернувся до глядачiв, наголосивши, що Україна втратила видатних митцiв, яких так чи iнакше вбила бiльшовицька влада.

“Зараз ми бачимо дуже багато дискусiй у суспiльствi, чи зносити памʼятники Булгакову, чи Пушкiну. Багато хто вiдстоює цi памʼятники зi словами, що це культура, яка впливала на нас… Сьогоднiшнiй захiд покликаний нагадати, чому так вiдбувалося. Адже сто рокiв тому весь пласт української культури було знищено”, – говорить Гнатковський. 

Вiн додає, що ми не знаємо тих дiячiв, якi мали стати авангардом української культури. Саме їхнi памʼятники мали стояти на площах мiст вiд сходу i до заходу, вiд пiвночi i до Криму.

“Мета цього заходу – показати, як культура передує всiм iншим подiям. Як культура формує i впливає на нашу свiдомiсть, на наш смак, на наш вибiр. Або як вiдсутнiсть культури робить прогалини у нас. I як туди заселяється щось iнше, терористичне”.

З головної сцени Олексiй Гнатковський прочитав есеї знаменитого українського критика та журналiста Олега Вергелiса про Миколу Хвильового, Миколу Зерова, Павла Филиповича, Михайля Семенка, Михайла Драй-Хмари та Майка Йогансена.

Пiсля чого дiтки з рiзних творчих студiй мiста декламували вiршi цих авторiв. Все це вiдбувалося пiд акомпанемент української класичної музики вiд струнного ансамблю Quattro Corde. А контемп вiд вихованцiв танцювальної школи «MAASAI» вiзуально поєднував минуле з сучаснiстю.

“Ми навмисне долучили малих дiтей, щоб саме вони прочитали вiршi поетiв “Розстрiляного Вiдродження”. Все для того, аби показати: те, що хотiли розстрiляти, знищити в нас, живе у наших дiтях”, – пояснив Гнатковський.

Солiстки Iвано-Франкiвської обласної фiлармонiї iм. I. Маланюк Оксана Кречко виконала три композицiї. Це вiршi Лесi Українки, Iвана Франка та Тараса Шевченка, якi були покладенi на музику.

У завершальному словi Олексiй Гнатковський подiлився, що лiтературно-мистецький перформанс «Розстрiляне Вiдродження: голоси крiзь час» покажуть i в iнших мiстах України.

«Це вже не перший i далеко не останнiй мистецький захiд у пiдтримку ЗСУ та Героїв України. Ми продовжимо обʼєднувати українцiв з iнших мiст у боротьбi проти ворога. Кожен на своєму фронтi повинен робити все задля спiльної перемоги. Це наш обов’язок. Зустрiнемось вже скоро в нових мiстах України: вiд Львова до Харкова, вiд Києва до Севастополя, вiд Одеси до Марiуполя», – зазначають в IБК Вертикаль.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka