«Опілля» і цього року зварило «Різдвяне» – пиво відродженої традиції

11.12.2023 12:34   Джерело: golos.te.ua
Опубліковано : Франківський Новинар

Агресiя Росiї – не причина порушувати споконвiчнi традицiї українцiв, а ще одна пiдстава цi традицiї якнайґрунтовнiше утверджувати, переконанi на «Опiллi». Тернопiльська пивоварня i в 2022-му зберегла щорiчну рiздвяну традицiю для поцiновувачiв своєї продукцiї.

У час, коли росiйський агресор намагається знищити все українське – вiд найменших ознак українського етносу до самих українцiв, – має бути незламний стержень – традицiї, що споконвiку вiдрiзняли українцiв вiд пiвнiчного сусiда i утверджували самобутнiсть та автентичнiсть України. Однiєю з таких народних традицiй, притаманних українцям, є традицiя 19 грудня у день святого Миколая спецiально до Рiздва варити особливе пиво.

«Варити пиво на «Миколи» — звичай дуже старий. В однiй колядцi це пивоварення представляється як один з тих сакральних звичаїв, якими «держиться свiт»:

«Чому так нема, як було давно,

Як було давно, а з первовiку:

Святним Миколам пива не варять…»

Далi в колядцi говориться, що все лихо, яке є тепер помiж людьми, постало тому, що «Святим Миколам пива не варять…», – написав у серединi ХХ столiття в етнографiчному нарисi «Звичаї нашого народу» український фольклорист Олекса Воропай.

Аби «все лихо, яке є тепер помiж людьми», згинуло, тернопiльська пивоварня «Опiлля» як пiдприємство, що вiдродило традицiйну українську технологiю виробництва «живого» пива, кiлька рокiв тому вирiшила вiдродити й українську традицiю варити спецiальне зимове пиво – «Рiздвяне». Саме цей напiй в останнi роки був невiд’ємним атрибутом вiдзначення Рiздва у теплiй сiмейнiй атмосферi в багатьох родинах не тiльки Тернополя, а й всiєї України i навiть за кордоном.

Щоб забезпечити звичне вiдзначення Рiздва українцями, пивоварня «Опiлля» i в 2022-му зберегла щорiчну рiздвяну традицiю для поцiновувачiв своєї продукцiї – знову зварила пиво «Рiздвяне».

Це смак справжнього, звареного за традицiйною технологiєю темного лагера, що раз на рiк стає винятковим. У «Рiздвяному» вiд «Опiлля» є кориця як традицiйна рiздвяна спецiя, а ще iншi складники, що роблять смак цього пива особливим. Щоб вiдчути це, варто придбати розливне чи пляшкове пиво «Рiздвяне» вiд «Опiлля». Це пиво можна випити i таким, як його створило «Опiлля» – вiдчути смак цього самодостатнього напою найкраще за температури пива +12-15 C°.

Зовсiм винятковим смак «Рiздвяного» вiд «Опiлля» може зробити й кожен, хто прагне вiдзначити Рiздво iз добрим подарунком та душевним спiлкуванням у родинному колi. Для цього до пiдiгрiтого «Рiздвяного» вiд тернопiльського виробника можна додати ще не тiльки спецiй, а й молока, борошна та iнших несподiваних iнгредiєнтiв i зробити його спецiальною окрасою святкового рiздвяного столу. Винятковим буде «Рiздвяне» вiд «Опiлля» i з малиновим соком, i з жовтками та мускатним горiхом. Тепле пиво – це теж українська традицiя, що зiгрiвала козакiв у зимових походах.

Словом, головне встигнути придбати своє «Рiздвяне», бо це пиво «Опiлля» варить лише на час зимових свят.

Iз «Рiздвяним» вiд «Опiлля» українськi традицiї стають мiцнiшi. Україна вiд цього – незламною.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: golos.te.ua