На Івано-Франківщині планують відкрити «Діти війни»: новий реабілітаційний центр

20.10.2023 19:19   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвськiй обласнiй дитячiй лiкарнi працюють над проєктом "Дiти вiйни".

Про це повiдомила очiльниця ОВА Свiтлана Онищук пiд час вiдкриття реабiлiтацiйного вiддiлення, iнформує журналiстка Фiртки.

"Щоб Iвано-Франкiвщина стала тим осередком, де будуть лiкувати й оздоровлювати та надавати реабiлiтацiйнi послуги в одному iз санаторiїв, який є обласного пiдпорядкування i належить до Iвано-Франкiвської обласної дитячої лiкарнi.

Щоб саме в цьому закладi здiйснювали таку реабiлiтацiю. Звiсно, це дуже великi кошти.

Але якщо закумулювати зусилля, як обласної влади, державного бюджету, можливе спiвфiнансування територiальних громад i сьогоднi використання коштiв мiжнародних донорiв дає можливiсть крок за кроком робити такi речi",  — прокоментувала посадовиця.

Як стало вiдомо, у центрi пацiєнтам надаватимуть психоемоцiйну допомогу, лiкуватимуть опорно-руховий апарат та центральну нервову систему. Центр створять на базi Iвано-Франкiвської обласної дитячої клiнiчної лiкарнi.

Центр складатиметься з чотирьох корпусiв. Один — для реабiлiтацiї дiтей з онкологiчними захворюваннями, другий — з бронхолегеневими, третiй — для дiтей вiйни, а четвертий — для санаторно-курортного лiкування.

Облаштування центру потребує значних вкладень. Вiдтак, органiзатори звернулися у рiзнi фонди, спiвпрацюють з 12 країнами та шукають потенцiйних спонсорiв.

null
Фото з мережі Інтернет

Втiм, як зазначила очiльниця ОВА, практично щомiсяця вiдкривають реабiлiтацiйнi вiддiлення та передають сучасне обладнання.

"Тому максимально орiєнтую всiх працювати над нашими медичними закладами. В цьому є потреба. Ми надзвичайно багато зробили протягом останнiх двох рокiв", — каже Онищук.

Зi слiв Свiтлани Онищук, Iвано-Франкiвщина нiкому не вiдмовила в приїздi саме на Прикарпаття. Також у новому реабiлiтацiйному вiддiленi є лiжка для палiативних хворих.

"Iвано-Франкiвська область прийняла 600 палiативних хворих. Це є велика кiлькiсть людей. Це не просто створити лiжко-мiсце, а це — надати всебiчну допомогу. Це видiлити кошти з обласного бюджету, щоб мати можливiсть палiативних хворих лiкувати на Прикарпаттi. Те саме можна сказати про герiатричнi пансiонати, якi постiйно доробляємо, вдосконалюємо. Потреба їх на сьогоднi надважлива. Це також один iз викликiв надання допомоги лiтнiм, пристарiлим людям. Ми також прийняли велику кiлькiсть людей iз тих областей, де йдуть бойовi дiї", — зазначила Свiтлана Онищук.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka