Виїзд з України для жінок на військовому обліку - обмежать

09.09.2023 17:14   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Жiнки, якi мають медичну або фармацевтичну освiту, повиннi стати на вiйськовий облiк з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу вiйськовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

Про це в коментарi РБК-Україна сказав член парламентського Комiтету з питань нацiональної безпеки, оборони та розвiдки, представник президента в Радi Федiр Венiславський.

Депутат нагадав, що минулого року Рада внесла змiни до статтi 1 закону про мобiлiзацiйну пiдготовку та мобiлiзацiю, та передбачила, що на обов'язковий вiйськовий облiк мають бути поставленi жiнки з медичною або фармацевтичною освiтою.

За його словами, на виконання цього закону Кабiнет мiнiстрiв видав постанову щодо порядку вiйськового облiку. А Мiнiстерство оборони видало наказ про вiйськовий облiк жiнок. Згiдно з цим наказом, передбачено, що з 1 жовтня жiнки, якi мають медичну або фармацевтичну освiту, мають обов'язково стати на вiйськовий облiк.

"Якщо вони будуть стояти на облiку, то вони набувають статусу вiйськовозобов'язаних. А вiйськовозобов'язанi виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для вiйськовозобов'язаних.

Тобто якщо будуть окремi якiсь документи, якi дають право на тимчасовий виїзд - тодi так, вони зможуть поїхати. Якщо немає - тодi вони також, як i чоловiки, будуть обмеженi у правi виїзду", - зазначив Венiславський.

Депутат також додав, що усi iншi жiнки, якi мають вiйськово-облiковi спецiальностi, спорiдненi з вiйськовою справою, з цiєї ж дати можуть стати на облiк добровiльно.

"Розширювати перелiк спецiальностей у жiнок, якi мають обов'язково ставати на облiк, на даний момент не планується", - сказав вiн.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka