Прикарпатки скрутили один мільйон «бандерівських» цигарок для захисників

13.10.2022 09:10   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Щодня у примiщеннi Калуської органiзацiї Спiлки української молодi збираються жiнки та дiвчата, щоб пiдготувати подарунки бiйцям ЗСУ. Спочатку це були сухi супи, енергетичнi батончики та окопнi свiчки. Згодом волонтерки взялися за дещо марудну, та все ж потрiбну для наших захисникiв на передовiй, справу — виготовлення цигарок, пишуть Вiкна.

Тут навiть придумали свiй бренд — «Цигарки домашнi Бандерiвськi», який iз вдячнiстю приймають тi, хто пiсля бою чи ворожих обстрiлiв знаходять вiльну хвилинку, щоб перекурити.

Про «Домашнi Бандерiвськi» знають практично по всiй лiнiї фронту i завжди чекають волонтерiв, якi пiдвозять до наших позицiй оригiнальнi подарунки з Калуша. Щодня жiночi руки скручують по 3-4 тисячi штук цигарок. А минулого тижня волонтерки скрутили мiльйонну цигарку. Право на її виготовлення надали Мар’янi Омелько, яка була однiєю з iнiцiаторок такої допомоги для наших захисникiв.

“Почалося все якось трохи спонтанно, — згадує Мар’яна Омелько у розмовi з «Вiкнами». — Взагалi автором iдеї був Володимир Климентiй, який зараз служить у ЗСУ. Менi iнiцiатива сподобалася i я на другий же день принесла до СУМу перший кiлограм тютюну, пачку мундштукiв та примiтивну ручну машинку для скручування цигарок”.

За словами волонтерки, на початку вiйни в СУМi завжди було людно, бо нiхто не думав про роботу, а лише про те, як би допомогти хлопцям на вiйнi. Тут робили енергетичнi батончики, окопнi свiчки, плели маскувальнi сiтки. I спочатку крутiння цигарок, тим бiльше вручну, здавалося трохи нереальною справою.

“Коли ж перший блок вiдправили на фронт i отримали схвальнi вiдгуки вiд воякiв, у нас з’явилося друге дихання i ми модернiзували процес. Закупили електричнi машинки, тютюн, цигарковi «набої» i зараз вийшли на досить високу продуктивнiсть, як для такої невеличкої компанiї — 3-4 тисячi цигарок у день”, — дiлиться Мар’яна Омелько.

У кожний блок цигарок дiвчата вкладають написаний калiграфiчним почерком iз жовто-блакитними сердечками лист-пам’ятку для бiйцiв такого змiсту: «Цигарки домашнi Бандерiвськi! Виготовленi нiжними жiночими руками для настрою та натхнення пи..дити москалiв. Слава Українi!».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka