Росія атакуватиме Україну ще й через ціни на пальне - Безсмертний

12.10.2018 23:33   Джерело: IfNews
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Уряд має вжити екстрених заходів для врегулювання ситуації зі зростанням цін на пальне. Крім того, зробити все можливе, щоб мінімізувати вплив Росії на ринок енергоносіїв в Україні. Про це під час прес-конференції в Івано-Франківську заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний, коментуючи протести водіїв проти зростання цін на пальне.

«Ми сидимо на російській голці, хоча показуємо її білоруською. Левова частка нафтопродуктів в Україну йде з Білорусі. Там працює давальницька схема: росіяни поставляють нафту на заводи у Мозир та Новополоцьк, на яких глибина переробки складає 96% для світлих нафтопродуктів. Ці заводи конкурують з голландськими, першими в Європі. Вони були побудовані за державні кошти, але згодом росіяни забрали їх собі за борги», - сказав він.

За словами Безсмертного, дві третини об’єму торгівлі з Білоруссю складають саме енергоносії. Причому в Україну половина з них постачається легально, а половина – контрабандою. «Я був послом в Білорусі, тому поінформований, як працюють ці схеми. Система не врегульована, кордон відсутній, митниця не забезпечує контроль над поставками. В результаті нас дуже міцно підсадили на цю голку», - вважає він.

При цьому політик звернув увагу на те, що із шести українських нафтопереробних заводів сьогодні працює один і то на 20%. «Монополізм породжує те, що ми маємо. Конкуренція на ринку фактично відсутня. Уряд не контролює цей ринок», - зазначив він.

Безсмертний переконаний, що зараз тільки «грамотні дії уряду» можуть  уладнати ситуацію. Причому йдеться не стільки про регулювання ціни, як про створення конкуренції на ринку.

«Зараз потрібно завести на певний період конкурента, далі спланувати реконструкцію деяких об’єктів цієї сфери у співпраці з іншими країнами і зайнятись власним видобутком. І ще я б пропонував через півтора-два роки ввести окремий обмежувальний акциз на поставки з Білорусі», - зауважив він.

«Все залежить від того, яких екстрених заходів буде вживати уряд. Але треба пам’ятати, що північний сусід буде використовувати цей важіль, щоб атакувати Україну», - застеріг політик.  


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews