В центрі Франківська з’явилася нова цікава інсталяція від харківських митців - "Люди"

24.11.2022 12:35   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Нещодавно в центрi Iвано-Франкiвська на стометрiвцi з’явилася нова iнсталяцiя. Вона привернула до себе увагу не лише чисельних мешканцiв мiста, але й туристiв.

Авторами роботи пiд назвою «Люди» є харкiв’яни. Втiлити задум в життя вдалося за пiдтримки компанiї blago developer, яка не лише вкотре з турботою ставиться до мiста, але й всiляко пiдтримує талановитих релокованих митцiв. Такi мистецькi проєкти несуть в собi глибокий сенс й не лише показують потенцiал авторiв, але й сьогодення нашої України та її героїчних людей. Кожна така робота – частинка iсторiї, яку творять самi українцi.

«Ми надихнулися вже iснуючими витворами мистецтва на фестивалi Burning man. Її основний посил – символiзм єдностi, любовi та приналежностi до української iдентичностi. Нас нiщо i нiколи не розлучить, всi труднощi ми гiдно переборемо», – кажуть автори iнсталяцiї.

Роботу майстри виконували в Харкiвськiй областi. Частi тривоги та ракетнi обстрiли ускладнювали роботу. Проте, попри всi перешкоди, її успiшно завершили та перевезли до Франкiвська. Спочатку свiй витвiр митцi планували назвати зовсiм по-iншому. Корективи у план внесли маленькi франкiвцi, якi пiдбiгли до iнсталяцiї пiд час встановлення. Вони вигукнули «Мамо, дивись, якi люди!». Цi слова зачепили авторiв i вони вирiшили залишити таку назву. Фактично дiти також частково стали авторами цього витвору мистецтва.

Цiкавинкою iнсталяцiї стало те, що кожна людина шукає в нiй свiй сенс. Для когось це стало символом української єдностi. Хтось бачить поламанi долi дiтей, молодих дiтей та сiмей, якi роз’єдналися через вiйну. Iншi ж бачать в цьому внутрiшню дитину, яка всерединi нас завжди готова на примирення. Для мiсцевих жартiвникiв «Люди» стали символом централiзованого та iндивiдуального опалення, якi переконують один одного перейти на свiй бiк.

Зважаючи на ситуацiю з економiєю електрики, iнсталяцiя тимчасово не пiдсвiчується. Але як тiльки ситуацiя в країнi стабiлiзується, забудiвник обiцяє ввiмкнути пiдсвiтку.

Додамо, що це не перша спiльна робота з харкiв’янами. Знайомство з їхнiми роботами розпочалося з iнсталяцiї «Червоний лев», яку розмiстили бiля ЖК «Парус». Висота фiгури 3 метри та ширина 7 метрiв. Виготовляли її з металевого пруту, епоксидної смоли, металу та LED-пiдсвiтки. Витрати за роботу та матерiал також компенсувала компанiя blago developer.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews