Розробники ChatGPT зробили відкриття, яке може загрожувати людству

28.11.2023 16:57   Джерело: ГазетаМісто
Опубліковано : Франківський Новинар

Напередоднi вiдсторонення генерального директора OpenAI Сема Альтмана з посади, група дослiдникiв iз лабораторiї штучного iнтелекту OpenAI вислала лист до ради директорiв, попереджаючи про значуще досягнення в галузi штучного iнтелекту, яке може стати загрозою для людства.

Цю iнформацiю повiдомляє Reuters, посилаючись на два iнформованi джерела. Лист був вiдправлений перед звiльненням Альтмана, i за словами джерел, вiн став одним iз факторiв, що спричинили це рiшення.

ChatGPT

У внутрiшньому повiдомленнi для спiвробiтникiв OpenAI визнали проєкт пiд кодовою назвою Q* (читається як Q-Star), який має потенцiал стати проривом у розробцi унiверсального штучного iнтелекту (AGI) – самостiйної iнтелектуальної системи, здатної перевершувати людину в розв’язаннi рiзноманiтних економiчно значущих завдань.

Вiдмова вiд коментарiв з боку OpenAI була отримана, проте внутрiшнє повiдомлення визнало, що Q* використовує величезнi обчислювальнi ресурси для розв’язання складних математичних завдань.

Дослiдники вважають, що здатнiсть до розв’язання математичних завдань може вiдкрити новi горизонти для генеративного штучного iнтелекту. В даний момент такi системи добре впораються з написанням текстiв i перекладом, але їхнi вiдповiдi на однi й тi ж запитання можуть значно вiдрiзнятися.

Математична компетентнiсть може дозволити алгоритмам думати бiльш подiбно до людей, оскiльки вона передбачає наявнiсть єдиної правильної вiдповiдi. Фахiвцi вбачають в цьому потенцiал для застосування в нових наукових дослiдженнях.

Лист до ради директорiв також звертає увагу на дiяльнiсть групи “вчених iз штучного iнтелекту”, яку численнi джерела пiдтвердили. Ця група, створена шляхом об’єднання команд Code Gen та Math Gen, дослiджувала оптимiзацiю iснуючих моделей штучного iнтелекту з метою полiпшення їхньої iнтелектуальної дiяльностi та виконання наукових завдань.

Нещодавно звiльнений Альтман очолював iнiцiативи, спрямованi на розвиток ChatGPT як одного з найпрогресивнiших програмних продуктiв в iсторiї.

Reuters вказує, що незалежно перевiрити заявленi можливостi Q* не вдалося.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ГазетаМісто