20-річний студент, який був на війні, у Калуші читає лекції на історичні теми

18.11.2023 21:28   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Калушанину Захаровi Остап’юку 20 рокiв. Навчається у ПНУ iм. В. Стефаника на спецiальностi «Iсторiя i археологiя». У недiлю, 19 листопада, Захар читатиме лекцiю для всiх охочих у Центральнiй бiблiотецi iменi Тараса Шевченка, що у Калушi. Хлопець був звiльнений з лав Тероборони 6 листопада 2022 року, маючи вiсiм мiсяцiв вислуги, iз них 6 у зонi бойових дiй.

Захар — випускник лiцею №2. Вiн розповiдає, що iдея популяризувати iсторiю на вiдкритих лекцiях, зародилась в нього на фронтi.

“Пiд час служби у лавах Калуського окремого батальйону ТрО, доволi часто зi спiвслужбовцями обговорювали iсторичнi теми”, – розповiв Захар Остап’юк.

Пiсля звiльнення зi служби та повернення до навчання, отримав пропозицiю вiд свого побратима, Вадима Лавренюка, читати лекцiї вiд заснованої ним Громадської органiзацiї «Ветерани захисту Батькiвщини», яка направлена на захист прав ветеранiв та розвитку ветеранського простору.

“Я з радiстю погодився на цю пропозицiю, адже знання та розумiння iсторiї є надважливим для формування активного, громадського суспiльства”, – розповiв Захар Остап’юк.

Курс лекцiй #PRO_HISTORY вiдбуваються поки що тiльки у Калушi. Заплановано, загалом, десять занять. Четвертого листопада вiдбулася перша лекцiя. Говорили про значення iсторiї для суспiльства. Захар Остап’юк розповiдає, що вже отримував позитивнi вiдгуки. Зiзнається, особливо приємно, що на лекцiї приходили його бойовi побратими.

У Калуші 20-річний студент, який був на війні, читає лекції на історичні  теми | Galka.if.ua

“Теми обираю таким чином, щоб розкрити взаємозв’язок нашої iсторiї крiзь тисячолiття. Увагу акцентую, насамперед на ключових, а також маловiдомих фактах, якi будуть цiкавi та пiзнавальнi для слухача, адже iсторiю потрiбно доносити максимально доступно”, – зазначає Захар Остап’юк.

Довiдково: Наступна лекцiя вiдбудеться цiєї недiлi, 19 листопада, у Центральнiй бiблiотецi iм. Т. Шевченка (м. Калуш, вул. Пiдвальна, 6). Початок — о 14:00.

“Цих вихiдних буде лекцiя на тему польсько-литовської доби, яка охоплює перiод з ХIII по середину XVII столiття. З одного боку, вiдображає автономний розвиток українських земель у складi Великого князiвства Литовського, а з iншого — поступовий наступ полякiв та спробу полонiзацiї. Паралельно цьому, на периферiї Русi поступово зароджується Московiя, яка уже у той час пробувала претендувати на спадщину Руської держави”, – анонсує Захар Остап’юк.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka