Франківський Новинар

Франківський Новинар

журналіст, блогер, політолог

«У нас просвітницько-каральна експедиція»: операція — деколонізація

13.07.2023 16:26   Джерело: youtube
Автор : Франківський Новинар

«Нехай ще церкву завалять! Її теж побудували за Радянського Союзу!» — обурювалися кілька мешканців села В’язова на Львівщині, коли представники обласної влади приїхали до них демонтувати пам’ятник жінці із хлібом в руках, яка символізувала колгосп, тобто насильницьку колективізацію.

«Небіжчиків не судять», — каже чоловік на Брюховицькому цвинтарі, почувши від кореспондентки hromadske, що пам'ятник радянському солдату на братській могилі теж будуть зносити.

Львівщина — перша область, яка взялася за масштабну деколонізацію публічного простору. Пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим, зносять відповідно до рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року, розпорядження керівника Львівської обласної військової адміністрації про створення робочої групи та відповідного доручення першого заступника голови Львівської ОВА.

А після 27 липня 2023 року вступає в дію Закон «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики та деколонізацію топонімії». Тож аналогічні демонтажі доведеться робити в усій Україні. Журналістка hromadske Мар’яна П’єцух побувала в кількох селах і містечках Львівщини під час демонтажів пам'ятників.

Зазвичай люди не переймаються знесенням таких монументів, але подекуди буває експресивний супротив. Крім того, в області триває ексгумація останків червоноармійців та НКВДистів, які радянською владою були поховані не на цвинтарях, а в центральних частинах міст.

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: youtube