Контрактнику Нацгвардії у Франківську присудили два роки тюрми за втечу зі служби

21.05.2023 15:59   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


В Iвано-Франкiвську прокуратура домоглась тюремного ув’язнення для контрактника, який самовiльно залишив мiсце служби на початку повномасштабного вторгнення.

Суд першої iнстанцiї призначив вiйськовому iспитовий термiн, однак прокуратура подала апеляцiю, яку задовольнив апеляцiйний суд та призначив йому два роки тюрми.

Як вказано у вироку Iвано-Франкiвського апеляцiйного суду, уродженець Житомирської областi проходив вiйськову службу за контрактом у вiйськовiй частинi Нацгвардiї у званнi солдат. На початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, вiйськовий не прийшов на службу та ухилявся вiд проходження служби до 3 травня 2022 року, аж поки сам не прийшов у вiйськову частину.

Вiйськового судили за самовiльне залишення мiсця служби в умовах воєнного стану. Наприкiнцi травня 2022 року, пише Захiд.нет, Iвано-Франкiвський мiський суд звiльнив солдата вiд тюремного ув’язнення та призначив два роки iспитового термiну.

Прокурор не погодився з вироком суду та подав апеляцiю. Прокурор наголошував, що суд першої iнстанцiї не надав належної оцiнки тому, що «солдат добровiльно уклав контракт про проходження вiйськової служби, проте у критичний для держави та українського суспiльства час вiн залишив мiсце служби». Також прокурор наголосив, що вiйськовий повернувся до мiсця служби тiльки пiсля вiдкриття кримiнальної справи та оголошення його в розшук.

У матерiалах справи вказано, що, згiдно з ВЛК вiд 8 грудня 2022 року (пiсля того, як солдат втiк та повернувся у частину), у вiйськового дiагностовано, зокрема, стiйкi вираженi змiшанi розлади особистостi з переважанням шизоїдних рис та схильнiстю до частих патологiчних реакцiй. За висновками ВЛК, вiн є непридатним до вiйськової служби з виключенням з вiйськового облiку.

На думку суду, погiршення стану здоров’я обвинуваченого та виникнення у нього стiйких психiчних розладiв унаслiдок проходження вiйськової служби, а також щире каяття є обставинами, якi пом’якшують покарання.

Дослiдивши матерiали справи, апеляцiйний суд частково задовольнив скаргу прокурора та ухвалив новий вирок, у якому солдату призначили два роки тюрми. Вирок апеляцiйного суду набирає законної сили з моменту його проголошення та може бути оскаржений до Верховного Суду протягом трьох мiсяцiв.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs