Забрати церкву в московського патріархату - пропонує Калуська влада

14.04.2023 18:16   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

У вiвторок, 11 квiтня, вiдбулося пленарне засiдання позачергової сесiї Калуської мiської ради. Перед депутатами виступив їхнiй колега з фракцiї «Платформа громад», декан Калуського благочиння Iвано-Франкiвсько-Галицької Єпархiї Православної церкви України Федiр Мороз.

Його звернення стосувалося церкви московського патрiархату у Калушi. Зокрема депутат пропонує заборонити її на територiї Калуської громади.

Як iнформують "Вiкна", за словами Федора Мороза, є багато доказiв сприяння церкви московського патрiархату державi-агресору, а її дiяльнiсть створює пiдґрунтя для духовної та вiйськової окупацiї, передає Фiртка.

Федiр Мороз пропонує розiрвати усi договори оренди державного i комунального майна, а храм Миколая Чудотворця у Калушi УПЦ МП перетворити на храм для воїнiв i створити тут духовний реабiлiтацiйний центр. Також депутат пропонує розiрвати договiр постiйного користування земельною дiлянкою пiд церквою. А окрiм того — провести аудит, оскiльки, як зазначив Федiр Мороз, є iнформацiя про самовiльне захоплення релiгiйною громадою комунальної землi.

Iншi пропозицiї депутата: звернутися до Верховної Ради України та Ради нацiональної безпеки i оборони щодо заборони УПЦ МП в Українi та звернутися до голiв Iвано-Франкiвської обласної державної адмiнiстрацiї Свiтлани Онищук та обласної ради Олександра Сича щодо скасування статуту i державної реєстрацiї громади московської церкви в Калушi.

Нагадаємо, ранiше калушанин Володимир Павлiв, який є вiйськовослужбовцем Збройних сил України, разом з побратимами з Калуського району на своїй сторiнцi в соцiальнiй мережi оприлюднив вiдеозвернення до Калуської громади та полiтичних дiячiв щодо майбутнього церкви московського патрiархату у Калушi. Вони пропонують перетворити церкву «п’ятої колони» московського патрiархату на гарнiзонний районний храм i передати його вiйськовим капеланам.

У першi тижнi вiйни калуськiй громадi московської церкви активiсти поставали ультиматум — вони мають розпочати процедуру переходу до Православної церкви України. Однак вимогу церква не виконала. Натомiсть храм московської церкви зачинили. Як йшлося на сесiї, її настоятель зараз перебуває за кордоном.

На сесiї мiський голова Андрiй Найда дав доручення земельному управлiнню щодо розiрвання договору постiйного користування земельною дiлянкою пiд церквою Миколая Чудотворця, а управлiнню культури — пiдготувати звернення щодо анулювання реєстрацiї релiгiйної громади та її статуту.

Втiм без заборони московської церкви на рiвнi держави забрати храм у релiгiйної громади на рiвнi Калуша навряд чи вийде – вiн не перебуває нi у державнiй, нi у комунальнiй власностi. Свого часу, у вереснi 2002 року Калуська мiська рада дала дозвiл на будiвництво у мiстi православної церкви московського патрiархату. Будувати храм допомагав ЗАТ «ЛУКОР» (одним з засновникiв якого був росiйський "Лукойл"), а належить вона релiгiйнiй громадi УПЦ МП.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka