На батьків учасників рухів "Редан" та "Антиредан" на Франківщині склали адмінпротоколи, частину попереджають розсилкою

03.03.2023 21:14   Джерело: Курс
Опубліковано : Франківський Новинар

Працiвники ювенальної превенцiї Iвано-Франкiвщини встановлюють учасникiв масового заворушення неповнолiтнiх та прихильникiв пiдлiткових рухiв «Редан» та «Антиредан». З пiдлiтками бесiдують, на батькiв складають протоколи за неналежне виховання дiтей.

З пiдлiтками у Франкiвську полiцейськi проводять особистi зустрiчi – їх запрошують у вiддiлки. Це превентивна робота щодо попередження негативних проявiв у молодiжному середовищi, iнформує Ювенальна превенцiя Прикарпаття.

Також прикарпатськi ювенали проводять профiлактичнi уроки зi старшокласниками у Франкiвську, розповiдаючи про масовi заворушення неповнолiтнiх та небезпечнi субкультури.

Керiвниця вiддiлу ювенальної превенцiї ГУНП в Iвано-Франкiвськiй областi Алла Бойчук каже, що ця субкультура створена в росiї i зараз правоохороннi органи спецiально працюють, щоб не допустити проникнення її принципiв у молодiжну спiльноту на Прикарпаттi i в Українi загалом.

“Щодо активних учасникiв цього руху у Франкiвську, то ми провели бесiду, з ними попрацювали. Вiдносно батькiв складенi протоколи за ст. 184 Адмiнкодексу про неналежне виховання дiтей. I тому тепер проводимо заходи загальної профiлактики – ми йдемо в школи, йдемо до дiтей, на зустрiчi у великi групи дiтей, що скупчуються в центральнiй частинi мiста. Пояснюємо, що їх просто використовують, щоби вони не велися на публiкацiї – на провокацiї. Франкiвцi повiдомляють нам на 102 про скупчення дiтей з невiдомою метою. Разом з iншими правоохоронними органами монiторимо соцмережi, зокрема телеграм-канали”, – розповiла Алла Бойчук.

Її порада батькам – працювати з дiтьми: бути друзями дiтям, цiкавитися їхнiм життям, їхнiми заняттями.

Батьки, чиї дiти вiдвiдують навчальнi заклади мiста, почали отримувати розсилку вiд шкiльних адмiнiстрацiй, в якiй їх застерiгають вiд участi дiтей у таких рухах:

“До уваги батькiв та учнiв! Упродовж останнiх днiв в Українi загалом та в Iвано-Франкiвськiй областi зокрема активно поширюється iнформацiя про рух «Редан» – молодiжна субкультура прибiчникiв анiмацiйних iгор. Iнформацiя поширювалася через телеграм-канали. В протистояння руху «Редан» створено «Антиредан», до якого пiдключився неформальний рух “Офники”,”Кежуали” (пiдлiтки 14 рокiв), якi не визнають представникiв «Редан» та вступають з ними у фiзичне протистояння. Зазначенi неформальнi рухи можуть використовуватися росiєю для провокування антигромадських проявiв та дестабiлiзацiї ситуацiї в Українi. Просимо довести iнформацiю до батькiв для посилення контролю за дiтьми та максимального обмеження їх участi у вказаних рухах”.

У навчальних закладах Франкiвської громади взяли пiд ретельнiший контроль вiдвiдування учнями занять, з’ясування причин пропущених занять та органiзацiю другої половини дня учнiв.

Нагадаємо, у Києвi, Харковi, Львовi, Житомирi та Iвано-Франкiвську пiдлiтки, якi вiдносять себе до росiйської субкультури “ПВК Редан”, збирались для масових бiйок 27 лютого.

На сьогоднi полiцiя заблокувала 18 каналiв i груп, пов’язаних з новим молодiжним рухом. В органiзаторiв масових заворушень у Харковi пройшли обшуки.

 “Штучне поширення такої субкультури — це спроба росiйських пропагандистiв провести чергову iнформацiйно-психологiчну операцiю та втягнути пiдлiткiв у протиправну дiяльнiсть. Тож оперативнi служби разом iз кiберполiцiєю встановлюють джерела фiнансування, адмiнiстраторiв цих iнформацiйних каналiв та органiзаторiв масових заходiв”, — йдеться у повiдомленнi Нацполiцiї у фейсбуцi.

Правоохоронцi зазначають, що органiзатори зiбрань молодi мають на метi провокування конфлiктiв i масових бiйок мiж пiдлiтками.

Загалом протягом двох днiв у рiзних регiонах держави вiдбулося близько 30 таких зiбрань молодi. Правоохоронцi оперативно вiдреагували i не допустили конфлiктних ситуацiй мiж пiдлiтками.

За словами начальника управлiння ювенальної превенцiї Нацполiцiї Василя Богдана, до управлiнь та вiддiлiв полiцiї в областях запросили понад 700 осiб. Бiльшiсть iз них — неповнолiтнi. Ювенальнi полiцейськi проводять профiлактичнi заходи iз пiдлiтками та їхнiми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такi дiї передбачено як адмiнiстративну (для батькiв неповнолiтнiх), так i кримiнальну вiдповiдальнiсть, яка наступає iз 14 рокiв.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс