Заборгованість зарплат в обласній інфекційній лікарні: медики вийшли на протест

07.11.2022 20:02   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Вiд серпня медичнi працiвники Iвано-Франкiвської обласної iнфекцiйної лiкарнi не отримали заробiтої плати в повному обсязi. Їм виплачували вiд 1000 до 3000 гривень.

7 листопада бiля лiкарнi зiбралися медики, незадоволенi таким становищем. За чотири мiсяцi роботи одна з медпрацiвниць Галина Гуменяк загалом отримала 7000 гривень. Хоча мiсячна зарплата медсестри має становити 13 000 гривень без урахування податкiв, розповiла жiнка «Галцi».

Медики кажуть, що появу боргiв людям керiвництво не пояснює. Також працiвники зверталися у Пенсiйний фонд, де їм сказали, що вiд липня лiкарня не сплачувала вiдрахування.

Головна бухгалтерка iнфекцiйної лiкарнi Зоряна Ткачук, що прийшла на протест, спробувала пояснити: за липень медзаклад отримав вiд держави 1 800 000 гривень i ще 700 000 гривень за лiкування хворих. Цього замало. «Закладу не вистачає фiнансування, яке має становити близько 4 млн грн. Адже лiкарня має закуповувати лiки та харчi, тому складається така ситуацiя», – каже Ткачук.

Медпрацiвникiв обурює, що в iнших лiкувальних закладах мiста немає проблем з фiнансуванням.

Пiсля годинного очiкування до людей приїхав генеральний директор закладу Микола Стовбан.

Вiн повiдомив, що лiкарня заробляє завдяки договорами з НСЗУ. Лiкарня пiдписала пакет №49 на доплати з 12 жовтня, але грошi поки не надiйшли. За вересень прийшло 795 000 гривень, але за розрахунками мало прийти 1 800 000 гривень. Усю заборгованiсть мали би погасити до кiнця листопада.

«В iнфекцiйнiй лiкарнi працюють 236 людей. Зарплатний фонд лiкарнi складає 4 000 000 гривень, але до лiкарнi надходить 2 300 000 гривень. Лiкарня наразi не заповнена хворими, зазвичай тут лiжка заповненi на 50%. Потрiбно, щоб щодня у нас лiкувалися 100 пацiєнтiв. Єдиний соцiальний внесок у сумi 350 000 гривень ми оплатили за серпень», – говорить Стовбан.

Вiн додав, що така ж ситуацiя iз зарплатами ще в 10 лiкарнях, якi є монопрофiльними. I зазначив: “цi подiї схиляють нас до оптимiзацiї, але вона вiдбуватиметься не через молодший медичний персонал”.

Також у лiкарнi затримують виплати вiдпускних та “оздоровчих”. Стовбан сказав, що цi грошi надiйдуть iз затримкою. Мовляв, ситуацiя з нестачею коштiв є по всiй країнi.

«Вночi (ред. – з 6 на 7 листопада) на рахунок закладу надiйшли грошi. Зараз ми молодшим медсестрам закриваємо вересень. Медсестрам частину серпня. I скiльки стане – кидаємо за вересень. Тим, у кого родичi у ЗСУ, то даємо “матерiалку”», – каже Стовбан.

Загалом борг по зарплатi у закладi – 6 мiльйонiв гривень, з них 800 тисяч – єдиний соцiальний внесок.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs