Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль
Опубліковано : Франківський Новинар
У гуцульському селі Уторопи на Івано-Франківщині варять сіль з ропи. Її можна набирати з чотирьох місцевих джерел. Упродовж останнього місяця люди до них стоять у черзі. Приїжджають за ропою і жителі сусідніх сіл та міст.
Як в Уторопах варять сіль, читайте у репортажі Суспільного.
Століттями уторопці варили сіль та обмінювали її в інших регіонах на продукти, каже житель села Петро Грицюк. Чоловік живе поблизу одного із джерел з ропою, яку місцеві називають соровиця або сорвиця. Раніше разом з дружиною купляли сіль. Однак зараз вирішили варити її вдома.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/6a885279794233a1.jpg)
"У магазинах немає багато солі та й подорожчала, тому люди кинулися сюди, йдуть по соровицю. Дехто варить. А є, що нею солять. Моя жінка вміє соровицею солити. А сіль варимо, щоб на стіл подати", — каже Петро Грицюк.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/b20fcb38050b4504.jpg)
З його слів, у селі є понад 70 криниць із солоною водою. Більшість із них засипали. Зараз набрати соровицю можна із чотирьох джерел. Дружина Петра Ганна розповідає, що й назва села пішла від солоної води.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/9e1d5669265d1d05.jpg)
"Назва села — Уторопи. А чому Уторопи? Бо отут ропи. Колись навіть чумаки цим займалися, бо не мали з чого жити, чумакували й варили сіль. І дійсно, нема ніякої кризи, бо сіль – це перше. Посолив і вже ти собі маєш продукцію", — пояснює Ганна Грицюк.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/b817f1d9bc5f7de5.jpg)
Інколи, аби потрапити до джерела, потрібно чекати у черзі, каже Людмила Слижук, яка приїхала за соровицею із сусіднього села Розтоки.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/d21ea6bb44f97c8b.jpg)
"Зараз — така ситуація, що солі дуже мало і вона набагато дорожча. Згадуємо давні часи й користуємося тим, що дає нам мати-природа", — говорить Людмила Слижук.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/58b2381d1fdbfeb1.jpg)
Набравши соровицю, подружжя Грицюків готує багаття та переливає ропу у цебервелика металева посудина з двома ручками. Колись їхні предки варили сіль у посудині, яку називають "чирін". Він був у кожній уторопській хаті.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/9264d9d1e22ee4b5.jpg)
Коли соровиця закипіла, до неї вливають молоко, щоб очистити сіль. На дні утворюється сіль, яку поступово вибирають.
![Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль Як у гуцульському селі на Івано-Франківщині варять сіль](https://cdn4.suspilne.media/images/resize/952x1.78/8e78c778b1c92e9e.jpg)
Приблизно за чотири години із 24 літрів ропи зварили п'ять кілограмів солі. Її висушують декілька днів на сонці. А у побуті користуються як нею, так і ропою, яка, каже подружжя Грицюків, завжди є в домі.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Суспільне
![](https://admin.tenews.te.ua/uploads/full_size/2018/07/28/7f3ccdbc4395acc086ea264ac9e4182b.gif)