Вибух у Карпатах: що відомо про стан постраждалих та головні версії трагедії

16.09.2021 21:10   Джерело: Експрес
Опубліковано : Франківський Новинар

Внаслідок потужного вибуху, який стався ввечері 15 вересня у Карпатах, загинуло двоє туристів, ще четверо отримали численні травми. Стан трьох пацієнтів середньої тяжкості, одна жінка перебуває у важкому стані. Точну причину вибуху ще не назвали, але підозрюють, що він міг статися через снаряд часів Другої світової.

Як відомо, відпочивальників було 12. Група складалася з 10 дорослих і двох дітей (останні не постраждали). Туристи зупинилися ввечері на полонині "Під Берди" поблизу села Вороненка Надвірнянського району і розвели вогнище. Ймовірно, що саме через нього і стався вибух.

Як повідомили у ДСНС Івано-Франківської області, повідомлення про інцидент надійшло рятувальникам о 21:20. "За попередньою інформацією близько 7 осіб отримали важкі травми, з них 3 особи в критичному стані", — розповіли потім у пресслужбі ДСНС області.

На порятунок туристів виїхали рятувальники з найближчих баз — Ворохти, Верховини, Яремчі, Заросляка, Лазещини, Ясіня, Рахова, Косова та Івано-Франківська, а також лікарі.

"О 23:50 до місця події прибули медики на квадроциклі та розпочали заходи по наданню медичної допомоги постраждалим. За їхньою інформацією 2 особи (1982 та 1995 р.н.) загинули, 4 — травмовані, з них 3 осіб — у важкому стані. Медичні працівниками вжили заходів, щодо стабілізації стану постраждалих. О 00:19 до постраждалих туристів прибули перші рятувальники з фельдшером пошуково-рятувального відділення м. Яремче. О 00:45 рятувальники розпочали супровід першої постраждалої особи з полонини до підніжжя гори, а о 01:15 розпочато супровід учасників групи, які не зазнали травмувань", — повідомили на сторінці ДСНС області у facebook.

Дітей 2016-го та 2018-го років народження передали родичам біля підніжжя гори. А всіх потерпілих (усі четверо жінки) госпіталізували в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню. 

"У них вибухові травми різного генезу. Одна з них має перелом, здається, плечової кістки, а в інших — просто численні вибухові травми на тілі. Стан пацієнтів — середньої важкості, але поки шоковий, здійснюємо протишокову терапію", — цитує "Суспільне" медичного директора закладу Андрія Яворського.

За даними видання "Галка", серед туристів був громадянин Великої Британії. Також видання повідомляє, що одна з поранених жінок перебуває у важкому стані, ще одна має легкі ураження, двоє — середнього стану важкості. Одній жінці ампутували руку.

Точну причину вибуху ще не встановили, але оскільки на місці знайшли уламки металу з ознаками корозії, то припускають, що міг здетонувати снаряд часів Другої світової війни.

"Подія відбулася у місці проходження лінії бойових дій "Брусилівський прорив" у часи Першої світової війни, а також у місці лінії оборони Арпада часів Другої світової. Через що на місці події можливе перебування вибухонебезпечних предметів", — цитує ВВС Володимира Чернецького начальника ДСНС  в Івано-Франківській області.

Начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда під час пресконференції розповів, що на полонині у туристів мала бути екскурсія.

"Там, де все сталося, було вогнище, яке догорало. Воно горіло весь день. Вони також вирішили скористатися тим вогнищем, продовжили його розпалювати. І десь під час цього стався вибух", — цитує Тараса Бринду "Суспільне".

Користувачі соцмереж також припускають, що попередні відпочивальники могли залишити у багатті щось небезпечне.

"Загиблі сиділи біля самого вогнища. Наразі експерти встановлюють причину вибуху, однак попередньо відомо, що там, де відпочивали туристи, проходить лінія Арпада [оборонна лінія, створена угорськими військами під час війни]. На місці, де стався вибух, уже виявлено уламки, вкриті корозією, від снарядів часів Першої світової війни", —  розповіла Zaxid.net речниця поліції Закарпаття Анна Дан.

Поліція відкрила провадження за ч. 1 ст. 115 ККУ (Умисне вбивство).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Експрес