В Івано-Франківську тричі на тиждень безкоштовно годують малозабезпечених

15.04.2020 07:58   Джерело: Бліц-Інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

Спільнота святого Егідія збільшила кількість днів безкоштовної роздачі їжі для малозабезпечених людей, яку проводять під час пандемії.

Про це кореспондентам Суспільного розповів її представник в Івано-Франківській області Іван Харук, пише - Бліц-Інфо.

За його словами, якщо раніше вечерю влаштовували в середу та п’ятницю, то тепер додали ще один день – четвер. Кількість людей, які приходять отримати їжу, також збільшилася. Зокрема, в п’ятницю поїсти прийшло близько 70-ти людей.

За годину до вечері, яку традиційно Спільнота святого Егідія влаштовує о 19:00, волонтери приносять страви з місцевих ресторанів – отримують їх безкоштовно. Також докуповують необхідні продукти та готують бутерброди.

"Ми розраховуємо на 80 людей, тому бутербродів сьогодні - близько 200", - розказує представниця Спільноти Уляна Римарук.

В Івано-Франківську тричі на тиждень безкоштовно годують малозабезпечених

В Івано-Франківську тричі на тиждень безкоштовно годують малозабезпечених. Суспільне Карпати

До приготування їжі долучаються і жителі Івано-Франківська завдяки акції "Допоможу чим зможу", яку учасники організації створили на початку карантину. Люди можуть приготувати їжу вдома і передати волонтерам або ж просто перерахувати гроші на картку Спільноти. Саме завдяки акції франківка Мар’яна Вершиніна дізналася, що волонтери потребують допомоги. Тому вирішила зробити канапки. До приготування долучила і сина: "Із сином ми приготували 60 бутербродів. Він зі мною це все робив. Ми разом ходили в магазин, купляли продукти, разом це все готували і разом запаковували".

Євгенія Бардяк також вперше допомогла Спільноті святого Егідія. Зізнається, на початку хотіла просто перерахувати гроші на картку, однак згодом вирішила сама приготувати вечерю для малозабезпечених людей.

"Ну в мене, чесно кажучи, була проста їжа. Це гречка і курячі стегна. Але я хотіла, щоб було і м’ясо, бо це людям смакує, і щось корисне. Я сама зготувала все, хоча я нечасто готую", - розповідає франківка Євгенія Бардяк.

Сьогодні також є страви, які приготували небайдужі франківці. Волонтери кажуть, що для вечері, яка зараз розпочнеться, їжі вдосталь. І як розповіла Світлана Зарічна, яка часто приходить сюди поїсти, годують тут добре.

СНХ00067 00:44 ( є і переше) 00:580 ( ковбасою)

00:16 ( я вам ) – 00:29 ( не резинові)

Світлана Зарічна, прийшла на вечерю

"Є і перше – бульйон або борщик. Є і гречка, файна з печінкою, відбивні, курячі ніжки, салати. Ну гарно. Булочки, печиво, бутерброди з ковбасою. Я вам скажу досить щиро – у моєї мами пенсія, брат то робить, то не робить. Я - таке саме. І тяжко вижити на мамину пенсію: і квартиру заплатити, і їжу. Тому добре, що є люди, які допомагають", - каже Світлана Зарічна, прийшла на вечерю.

На майдані Шептицького сьогодні зібралося близько 70-ти людей, розповідає член Спільноти святого Егідія Іван Харук. До карантину – приходило 45-50. Щоб черга рухалася рівномірно й люди не порушували правил карантину, волонтери на площі намалювали квадрати, відстань між якими - півтора метра. Ті, хто приходять на вечерю, повинні стати в квадрат й підходити по їжу по одному. Коли весь ряд отримує пакунок, підсувається інший ряд.

Також учасники Спільноти святого Егідія під час роздачі їжі дають людям рукавиці і маски.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бліц-Інфо