Тепло хоче грошей. Франківськ боргує за газ майже 300 мільйонів

27.09.2018 10:38   Джерело: Репортер
Опубліковано : Патрік Скеля

Офіційно опалювальний сезон в Івано-Франківську має розпочатися 15 жовтня. Однак чиновники обіцяють, що включать тепло раніше, якщо температура на вулиці буде нижче восьми градусів плюса, пише - Репортер.

Читайте також

Франківець в боргу перед країною на суму у 150 тисяч гривень
В Івано-Франківську завод змусили виплатити понад 800 тисяч заборгованої зарплати
Комунальники радять, як відключитися від централізованого опалення

Котельні ніби готові, вже завершують ремонт теплотрас. Єдина проблема – борги…

Мережі стануть комунальними

Минулого року, після початку опалювального сезону, чимало франківців нарікали на холод у квартирах. Чи не найбільше обурювалися абоненти ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» (СТЕК). Адже через те, що підприємство вчасно не отримало лімітів на газ, тепла не було у третині франківських багатоповерхівок, а ще у школах, садках і закладах охорони здоров’я.

Коли котельню все ж таки запустили, з’явилася ще проблема – несправні тепломережі. Ремонтували місцями всю зиму. Батареї трохи гріли, трохи – ні. Врешті холоди закінчилися, а міський голова Руслан Марцінків заявив, аби в новому опалювальному сезоні не було проблем, будинки, які обслуговує СТЕК, місто візьме на свій баланс.

Минулого тижня СТЕК і міська рада підписали меморандум. За його умовами, КП «Івано-Франківськтеплокомун­енерго» (ІФТКЕ) отримує в оренду на три роки тепломережі СТЕКу з правом подальшого викупу.

 

«Давати фінансові дотації чи ще якось допомагати бізнес-структурі міська влада не має права, – каже мер Марцінків. – Тому єдиним варіантом стала саме ініціатива міста поступово переключити всіх абонентів».

 

Для цього планують реконструювати дві котельні та побудувати ще чотири. У найближчій перспективі – на Незалежності, 95, Толстого, 4 і Матейка, 34а.

Мер зазначає, що самотужки місто не потягне такі витрати, тож, очевидно, будуть заручатись підтримкою іноземних фондів, грантодавців та ЄБРР, банк уже допомагає модернізувати франківські котельні.

«Це нелегкий шлях, він дуже вартісний і, можливо, є наймасштабнішим проектом міста такого типу за останні 30-40 років», – каже Марцінків.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Репортер