Василь Лабайчук, член Проводу ПС: «Без участі народу ощасливити народ не вдасться»

Хто ж цей бандерівець?

06.03.2018 13:25   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Василь Лабайчук – один із лідерів Національно-визвольного руху "Правий сектор".  Його знають серед правосекторівців як людину, котра взяла на себе таку довгу і нецікаву справу, як упорядкування внутрішньої структури Руху. В Тернополі його знають як давнього очільника місцевих націоналістів. Та широкий загал про Василя Лабайчука не чув, - пишуть Новини Львівщини

- Перше питання буде двоєдине за формою і визначальне по суті. Чим для Вас особисто є український націоналізм? Нащо Ви займаєтесь націоналістичною Справою?

- Націоналізм для мене є тією ідеологією, котра ЄДИНА може сформувати групу людей, що здатні врятувати нашу націю і вивести її з неоколоніального статусу. Структуру, що зможе забрати державу в людей, які нею управляють, і налагодити життя за предківськими традиціями, привести державу до розквіту.

Націоналістичною Справою займаюсь… Складно згадати той момент, який став у моєму житті переломним. Але тотальна несправедливість, яка існує навколо нас, українців, сиділа в моїй голові від малого віку. Бувши маленьким, я не розумів якихось нюансів, але вже було в голові бажання щось змінювати у цьому світі. Хотілося все лайно розгребти та зробити тут порядок. Це мене і зараз штовхає до націоналізму. Як записано у Декалозі, творити нове життя.

- На з’їзді голова Партії «Правий сектор» Андрій Тарасенко оголосив, що Ви тепер є його заступником. Які можливості Вам дає нова посада?

- Нова посада нових можливостей особливих не дає, але дає більше відповідальності, а значить і більше проблем. Тепер на мені не тільки організація питань у центральному штабі всього Руху, а ще й вузько у партійній площині. То раніше я, як керівник штабу, в політичних невдачах міг кивати у сторону представника Партії у центральному штабі, то уже так у мене не вийде. Тепер я мушу в центральному штабі здійснювати подвійну функцію – як керівника і доповнювати роботу як представника від Партії. Тут швидше відповідальність, ніж якісь привілеї.

- Могли б розповісти – які справи Ви збираєтесь ініціювати для «Правого сектора» у 2018-му році?

- Я не можу багато говорити з того, що ми плануємо. Бо щось у мене в сирому вигляді, щось не для розголосу. Бачу свою роль більше для структуризації та систематизації як Політичної Партії, так і в цілому Національно-Визвольного Руху «Правий сектор». Цю функцію планую продовжувати.

В 2017-му році нам багато чого вдалося, але деякі плани ми переклали на 2018-й, а дещо доплановуємо. Якщо говорити не конкретно про впорядкування системи штабів цілого Руху, а про його політичне крило, то за цих чотири роки, які існує «Правий сектор», зроблено недостатньо. Визнавати наші недоліки я не боюсь. Робота над помилками є важлива і її треба проводити.

Це напрямок, який ми довго відкладали в шухляду (можливо, помилково). Бо йде війна і в більшості свої зусилля направляли або на участь у фронтових подіях, або на їх підтримку – кожен з частин ПС на своєму відтинку роботи. Зараз ми чітко розуміємо, що режим внутрішньої окупації у цій державі загнав націю у такий кут, що нам доводиться перемикатися більше у політичне річище. Без цього не обійтись. Тільки в політичній площині можна вплинути в тому числі й на перемогу нашої нації на фронті. Тому без стійкої, потужної, дисциплінованої політичної сили ми цього не зможемо зробити. Якраз це ключовий план – зробити нашу Партію більш структурованою і впізнаваною. Ми мусимо донести до українців сутність нашої політики та сутність політичної програми, яку ми прийняли в кінці 2017-го року.

- Відомо, що Партія «Правий сектор» на сьогоднішньому етапі у будь-яких виборах здобуває необхідний досвід, а не рветься до посад. Насамперед, у агітації та іншій роботі з населенням. Цього року очікуються вибори в окремих населених пунктах, вибори до так зв. ОТГ. Ставлення Партії ПС до виборчого процесу лишиться таким самим?

- Українське націоналістичне ставлення до виборів за сучасних умов відоме. Його описано в багатьох матеріалах на нашому сайті, можна почитати. Ми чітко розуміємо, що у нашій державі через вибори кардинально змінити систему неможливо. Тобто українські націоналісти ніколи в житті через вибори у нинішній системі, борючись за правилами цієї системи, не здобудуть всієї повноти влади необхідної для кардинальних перетворень. Тому ми робимо ставку не на вибори, але виборчий шлях не відкидаємо.

За будь-яких розкладів нам необхідно приходити до влади, а для цього потрібна якісна, вишколена, революційна політична організація. Нею і має стати Політична Партія «Правий сектор». А участь у тих чи інших виборах – це, як мінімум, досвід ведення вуличної політики, випробовування наших пропагандивних можливостей і взагалі нашого впливу на суспільство. Як би це незвично не звучало, ПС буде приймати участь у виборах, не залежно від нашого ж ставлення до них.

Додам «постскриптум», що так зв. «Об'єднані територіальні громади» ми вважаємо незаконними утвореннями, які суперечать Конституції України.

- Програма національного визволення і державотворення. З такою назвою Програму затвердила не тільки Партія «Правий сектор», а весь Національно-Визвольний Рух «Правий сектор». Документ доволі цікавий для багатьох політизованих громадян. Чи може звичайний громадянин докласти руку до вдосконалення Програми? І якщо так, то яким чином?

- Про нашу Програму ми не можемо сказати, що це досконалий дуже, ідеальний документ. Це швидше напрямок, в якому ми будемо будувати Українську Державу. Але цей напрямок, скажемо так, вже цілком чіткий, виразний. Цей напрям буде основою майбутніх революційних перетворень у державі. Основою справжніх, а не фейкових, реформ і правоохоронної системи, і судової системи тощо. Тут йдеться і про реальну боротьбу з корупцією, а не ці розмови, що розводить влада, будучи самій джерелом корупції. Програма ПС дає чіткі важелі впливу, яким чином не допустити узурпації влади і деспотії; а з іншого боку дає реальні повноваження владі, яка цю Програму буде реалізовувати, дає важелі здійснення цих революційних перетворень.
Як українцям чи громадянам інших національностей допомогти вдосконалити Програму? Насамперед, треба розуміти суть ідей ПС. В другу чергу, треба мати фахові знання з питань, в які бажаєте внести корективи. Як це все є - ми маємо сайт PravyySektor.info, на якому є розділ «Контакти». Дзвоніть, пишіть.

- Які маєте прогнози на 2018-й рік для влади Порошенка й опозиційного політикуму?

- У 2018-му році, я вважаю, і влада, і так звана «опозиція» будуть продовжувати втягувати українців у неоколоніальне болото. Будуть далі торгуватися і на Заході, і на Сході – в Брюсселі, Вашингтоні та Москві… Причому не зважаючи чи то це влада, чи «опозиція». Досить згадати, як по черзі літали у Вашингтон для вирішення внутрішніх суперечок Саакашвілі, потім Порошенко. Опоблок регулярно проводить час у Москві. Біда в тім, що нагорі немає політиків, які готові поставити на самостійну Україну. Можновладці й «опозиціонери» будуть і надалі торгувати інтересами України в інтересах своїх кланів або кланів-покровителів і спонсорів, котрі дали їм можливість бути владою/«опозицією». Українців очікує ще тяжчий рік в політичному плані. Думаю, все робиться для того, щоб ще більша частина українців ігнорувала політику. Щоб більшість українців вважала, що вони нічого не можуть змінити і ні на що вплинути.

Але згадайте Майдан. Згадайте фронтові події. Згадайте весь час діяльності ПС. Ми довели вам, землякам-українцям, що можемо мислити конструктивно, можемо наводити лад. Чого нам і ідеї національної революції не вистачає – широкомасштабної всенародної підтримки. Саме за таких розкладів можливі революційні зміни - реалізація нашої Програми.

- Скажіть до людей наостанок, що вважаєте найважливішим у цю хвилину.

- ПС, яким би потужним ми його не розвинули… Програма, якою б вдосконаленою вона не була… Націоналістичний рух, яким би широкомасштабним він не був… Український народ буде все одна в ярмі, якщо він не стане силою, яка буквально заштовхає націоналістів у владні кабінети. Ниття у facebook – націоналісти зрадники, бо не зробили революції негайно, я не подивився її в онлайні – така позиція для не дуже розумних людей. Такі користувачі соцмереж не задають собі питання – що далі після противладного бунту? Чи не поміняємо ми шило на швайку? Вони хочуть, щоб влада страждала і зі сторони на це подивитись (екшн – це завжди цікаво, особливо, коли ти сам не ризикуєш). Розумна ж людина докладатиме зусиль у спосіб, яким зможе саме ВОНА принести користь націоналістичній Справі, наблизити національну революцію. Без участі народу ощасливити народ не вийде. Що тут сказати, любі земляки? Прокидайтеся!

Розмовляв Олексій Чорноморець


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews