Легальність новорічної ялинки - тепер кожен може перевірити онлайн

21.12.2017 20:40   Джерело: Франик
Опубліковано : Патрік Скеля

Тепер кожен зможе з’ясувати, чи легально продають новорічне дерево завдяки мобільному додатку, пише - Франик.

Скандал з вирубаною сторічною ялинкою цього року завершився тим, що попри петиції, попри гучні дискусії давнє дерево таки вивезли з Прикарпаття. Тим не менш – це тільки вершина айсбергу. Насправді, Карпати щорічно обкрадають на сотні дерев.

Можна сказати, що попит створює пропозицію і ми нікуди від цього не дінемося, поки всі одностайно не відмовляться купувати на Новий рік ялинки. Проте, це не зовсім вірно. Справа в тому, що є лісництва, де вирубка хвойних дерев дозволена, а з прибутку сплачується податок.

Тепер кожен, хто захоче купити ялинку перед Новим роком зможе перевірити дерево на «легальність» через мобільний додаток. Принцип роботи простий – достатньо просканувати наліпку на ялинці і на екрані висвітиться до якого господарства належить зелена красуня.

Здавалося би, навіщо прикладати зусилля, вигадувати якісь додатки та самостійно контролювати вирубку лісу, коли це – прямий обов’язок держави?
Дійсно, Державна екологічна інспекція дійсно здійснює перевірки. Проте, торговців не зупиняє той факт, що штраф за вирубку лісу просто мізерний. Наприклад, якщо вас спіймали на браконьєрстві, то стягнуть лише 85 гривень. Хоча, в окремих випадках штраф може сягати і 170 гривень.  Не набагато більше заплатить торговець, якщо буде торгувати деревом без відповідних документів. Штраф за збут ялинок сягає від 510 до 1700 гривень. Проте, у цьому випадку у вас конфіскують ваш товар.

Що ж все ж таки робити, якщо вам намагаються продати незаконно ялинку? Правоохоронці кажуть, що у такому випадку слід одразу повідомляти в поліцію. Часто, такі торговці ще й займають місце, де неможна збувати будь-який товар.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Франик