Їдете в Карпати? То читайте, що їсти й пити — йик і скіко!

Опубліковано:
2 Червня, 2025 о 22:41
Їжа
Їжа.

Якщо вже зібралися в гуцульське село — до баби, діда, вуйка чи вуйни — то майте на увазі: їсти будете багато, смачно і… святково. Бо гуцульський стіл — то не просто їжа, то ритуал! А щоб не збитися з курсу і не схибити з ложкою — тримайте оце мандрівне меню!

Голубці і барабуля

Коли несуть голубці — не соромтесь! Беріть багато. Вони маленькі, маціцькі, щедро перекладені салом — за такими стравами, кажуть, навіть Франко і Параджанов втрачали дар мови.



А от з барабулею (картоплею, себто) не захоплюйтесь — на вас ще глипає холодна ратиця з студенцю…

Голубці
Голубці.

Студенец

Студенец (холодець для міських) — штука хитра. В теплій хаті він довго не тримається, тож беріть ложку відразу! І сьорбайте акуратно, з петрушечкою та м’ясцем. Тільки не забудьте зморгнути вчасно, бо ґаздиня вже несе…

Кулеша — не бануш!

Кулеша — легка, дієтична, але гуцульська до кістки. Вмочуйте її в смажку, потім у бринзу — і не витирайте губи об рукав! Як казала баба, краще дайте псові облизати…

Білі гриби — знак поваги

Дали білі грибочки — значить, вас чекали. Не скупіться на похвалу: «Файна страва, ґаздине, ой файна!» — і, дивись, вже баночка сушених у наплічнику.

Джинджура — то не іграшка

Карпатський еліксир — корінь на джинджурі — пийте три рази по 50. І ахкайте після кожного ковтка! Але пам’ятайте: після четвертого — мовчіть. Бо як ляпнете шось дурне, то навіть вуйко засоромиться.

Пироги на пару — солодкий фінал

Якщо вам винесли пухкі пироги з маком, вишнею та сметаною — святкуйте! Це віртуозне прощання зі столом. Студенець вже не принесуть. Видихніть. І помалу — або поповзом — рушайте в бік дивана.

Вареники
Вареники.

Позички і малини

Ці ягоди — для поцілунків. Їжте просто з куща, без рук. Якщо звуть до столу знову — заховайтесь у позички. Вас там і павуки сховають, і курка романтику наведе…

Боришіник і гуслинка — останнє і головне

Боришіник — корж такий. На нього «ні» не кажуть. А до нього — гуслинка, кисле молоко. Але після ягід може погнати… (якщо шо — не на квас біля хати, він святий!).

Карпатська вода — Божа!

Пийте багато. Бо коли хлюпаєш джинджуру, заливаєш кулешу, доїдаєш гриби — то без води ніяк. І знайте: ця вода — не просто вода. Це молитва гір, дух предків і свіжість Чугайстра в одному кухлику.

Приїжджайте до Карпат!

Їжте, пийте, слухайте, дивуйтесь, дякуйте. Бо тут — близько до неба, і прохання про перемогу чути краще. А як не все з’їсте — не біда. Головне — аби в міру всього, з душею і повагою.

©Уляна Маляр,
гуцулка з гумором і кулешою в серці

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Х, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.

Джерело: Новини Івано-Франківщини
Теги: #блог, #їжа, #карпати, #Уляна Маляр





Статті

Інтерв'ю
Відверта розмова з Романом Гонтюком у програмі «З перших уст»
08:58, 14 Червня, 2025

Відверта розмова з Романом Гонтюком у програмі «З перших уст»

Блоги

ТОП новини Прикарпаття: