В Івано-Франківську виступають проти об’єднання університетів

08.03.2024 14:59   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Наприкiнцi лютого 2024 року на позачерговiй сесiї мiської ради обговорили позицiю чиновникiв щодо iнiцiативи об'єднання унiверситетiв в Iвано-Франкiвську.

Про це в етерi «Захiдного полюсу» розповiв мiський голова Руслан Марцiнкiв, пише Фiртка. Зi слiв посадовця, мiсцева влада категорично проти такого обʼєднання.

"Виступаю проти обʼєднання Прикарпатського нацiонального унiверситету та медичного унiверситету. Мiнiстерство освiти пропонує з двох самодостатнiх вишiв зробити один. Мiсто проти.

Спершу хотiли об'єднати три унiверситети, тепер — два.

Аргументи про те, що в Iвано-Франкiвську мешкає 300 тисяч жителiв — нелогiчнi. Не можна привʼязувати кiлькiсть населення до кiлькостi унiверситетiв.

Адже бiльшiсть студентiв вишiв — це якраз таки мешканцi з iнших мiст, областей та, навiть, країн. Кожен Iвано-Франкiвський унiверситет — унiкальний. Кiлькiсть ВНЗ має визначатися якiстю освiти.

Громада повинна постiйно виступати iз заявами, що вона проти такого об'єднання", — зазначає очiльник громади.

Тому депутати на сесiї звернулись до урядовцiв. Зокрема, депутатський корпус проголосував за звернення про недоцiльнiсть об’єднання унiверситетiв.

Нагадаємо, у Мiносвiти вважають, що Iвано-Франкiвський нацiональний медичний унiверситет варто приєднати до Прикарпатського нацiонального унiверситету iменi Василя Стефаника.

Про це заступник очiльника Мiнiстерства освiти України Михайло Винницький заявив Суспiльному.

Зi слiв заступника, iдея окремого медичного унiверситету у свiтi не прижилася, тому студенти-медики мають вчитися на факультетах, якi є частиною класичних ЗВО.

Посадовець наголосив, що в Iвано-Франкiвську має бути один технiчний унiверситет й один класичний унiверситет з потужною медичною складовою. Тому два вищезгаданi вишi треба об'єднати. Втiм, це не прiоритетне питання.

"Йдеться про покращення якостi освiти. Не про оптимiзацiю в розумiннi економiї. У Прикарпатському унiверситетi є не те, що найкраща в Українi, а найкраща у Схiднiй Європi кафедра бiохiмiї. I йдеться про базовий курс "Бiохiмiя", який потрiбен кожному медику", — уточнив Винницький.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka