В Івано-Франківському драмтеатрі покажуть утопічну комедію “Кайдашеве сІм’я”

12.02.2024 18:26   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

В Івано-Франківському драмтеатрі покажуть утопічну комедію “Кайдашеве сІм’я” за повістю Івана Нечуя–Левицького “Кайдашева сім’я”. Прем’єра відбудеться 11 лютого.

Про прем’єру розповів режисер-постановник Ростислав Держипільський на пресконференції з нагоди відкриття 85-го ювілейного театрального сезону.

У головних ролях Омелька та Марусі Кайдашів — Олексій Гнатковський та Ірма Вітовська. До музичного оформлення вистави долучилися музиканти гурту старовинної музики “Хорея козацька” та їхній лідер Тарас Компаніченко, костюми і сценографію створив молодий художник, номінований на Шевченківську премію, Віталій Кравець, а пластику — одна із найкращих українських хореографок, головна балетмейстерка театру Ольга Семьошкіна.

Ростислав Держипільський каже, що давно мріяв поставити “Кайдашеву сім’ю”, але не хотілося повторювати шаблони, які вже зіграні.

“Це відкладалося, потім у мене знову виникла ця ідея. Я бачив в ролі Кайдашихи Ірму Вітовську, спершу вона не хотіла грати, але згодом погодилась з умовою подати інше бачення “Кайдашевої сім’ї”, — говорить Ростислав Держипільський.

Спеціально до вистави художник-реставратор Валерій Твердохліб відтворив ікону “Мадонна з грушкою”, меценаткою цієї роботи стала Ірма Вітовська. Ця сакральна памʼятка у 90-х роках ХХ ст. знаходилась у реставраційній майстерні “Січень”, яку очолював художник-реставратор, доцент Прикарпатського національного університету Микола Канюс.

Твір оглянув і дав йому високу оцінку мистецтвознавець Художнього музею (тепер — Музей мистецтв Прикарпаття) Віктор Мельник. Особливе зацікавлення викликала написана іконописцем грушка, яку тримав Ісус.

Надихнула ікона з грушкою: у Франківську покажуть виставу

На іконах зображення цього плоду використовується вкрай рідко. Народний стиль виконання ікони свідчив про творчий авторський підхід до іконопису.

Після смерті Миколи Канюса сліди самого твору зникають. З того часу залишилось тільки архівне чорно-біле фото ікони. Саме памʼять про цей твір багато років тому, ще в довоєнний час, стала предметом розмов Валерія Твердохліба та Ірми Вітовської. Твір був написаний народним майстром на деревʼяному щиті в рамі. Ікона була створена за класичною технологією: на левкасі, олійними фарбами, різьблене тло посріблене і тоноване під золото.

“Ця ікона – це виняткова історія в іконописі не тільки України, а й світу. Коли плід груші знаходиться чи в Матері Божої, чи в Христа. З плодів звичним було яблуко, але не груша. Цікавим є припущення, що груша символізує плинність часу, бо цей плід дуже швидко псується, і це натяк на те, що не відкладай свої справи. І коли я побачила фото ікони, то одразу згадала роботу Дюрера “Мадонна з немовлям і шматком груші” і подумала, що це дуже крута штука для “Кайдашевої сім’ї”. Ми поговорили з Ростиславом – і так з’явилася ідея для постановки”, — говорить Ірма Вітовська.

Театральна постановка “Кайдашеве сімʼя” — про відродження втраченого, про шлях від розбрату до порозуміння і розквіту.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs