Олександр Сирський — новий головнокомандувач ЗСУ: що про нього відомо

09.02.2024 19:32   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

Президент Володимир Зеленський призначив 58-рiчного генерал-полковника Олександра Сирського головнокомандувачем Збройних сил України.

“Вiдсьогоднi до керiвництва Збройними Силами України приступає нова управлiнська команда. Я хочу, щоб бачення вiйни було єдиним i в наших воїнiв у Роботиному чи Авдiївцi, i в Генеральному штабi та на Ставцi. Я провiв десятки розмов iз командирами рiзного рiвня. Зокрема, сьогоднi говорив iз бригадними генералами Андрiєм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Iгорем Скибюком та полковниками Павлом Палiсою i Вадимом Сухаревським”, — заявив Зеленський.

“Вiн має успiшний досвiд захисту — провiв Київську оборонну операцiю. Також i успiшний досвiд наступу — Харкiвської визвольної операцiї”, — зазначив Володимир Зеленський.

Президент додав, що усi вони розглядаються на керiвнi посади в армiї та служитимуть пiд проводом найбiльш досвiдченого українського командувача.

Хто такий Олександр Сирський: що вiдомо про нового головкома ЗСУ

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селi Новинки Владимирської областi Росiї.

Вiн закiнчив у 1986-му роцi Московське вище вiйськове командне училище. Пiсля проголошення незалежностi України служив у Нацгвардiї, а згодом в ЗСУ. В 1996-му роцi закiнчив Академiю Збройних сил України, а в 2005-му – Нацiональний унiверситет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механiзованою бригадою. Був долучений до спiвпрацi України з НАТО.

Взимку 2015 року вiн був одним з головних командирiв АТО пiд час боїв за Дебальцеве. Йому вдалося вивести українське угруповування з майже оточеного росiянами мiста. За цю операцiю Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об’єднаний оперативний штаб, який координував дiї українських вiйськових на Донбасi. З 2019 року керував Сухопутними вiйськами.

На початку повномасштабного вторгнення Росiї саме Сирський був вiдповiдальним за оборону Києва, за що отримав звання “Герой України”.

Восени 2022-го Сирський був одним з командувачiв контрнаступу на Харкiвщинi.

Таким чином, Олександр Сирський пройшов усi щаблi вiйськової кар’єри – вiд командира взводу до головнокомандувача ЗСУ.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs