"Програма розвитку місцевого самоврядування": В Івано-Франківську підбили підсумки 2023 року

06.02.2024 21:34   Джерело: Фіртка
Опубліковано : Франківський Новинар

Про реалiзацiю проєктiв переможцiв Програми розвитку мiсцевого самоврядування у 2023 роцi. Про це пiд час брифiнгу розповiв заступник мiського голови Михайло Смушак, передає Фiртка.

"У Iвано-Франкiвську станом на зараз є 2647 багатоквартирних житлових будинкiв. Велика частина з них забудована ще у 70-80 роках (ХХ столiття — ред.) Такi будинки мають дуже багато проблем, вони пов’язанi з їх утриманням та конструктивними елементами. Ми повиннi розумiти, що на таку величезну кiлькiсть житлових будинкiв коштiв у мiському бюджетi Iвано-Франкiвська в таких умовах недостатньо" - розповiдає Михайло Смушак.

Як зазначає заступник мiського голови, в самих мешканцiв заробiтнi плати та пенсiї вiдчутно не збiльшилися, але такi будинки є i їх потрiбно пiдтримувати в належному станi.

"В Iвано-Франкiвську є iнструмент, завдяки якому ми прозоро i на вiдкритому конкурсi визначаємо, на якi будинки видiляти кошти i на що саме. Тому всi мешканцi нашого мiста, якi проживають у таких будинках мають можливiсть брати участь у конкурсi. Таким конкурсом є Програма розвитку мiсцевого самоврядування, яка дiє в Iвано-Франкiвську дуже багато рокiв. Нашi ОСББ, будинковi комiтети, житлово-будiвельнi та обслуговуючi кооперативи брали участь i їм з мiського бюджету видiлили кошти на спiвфiнансування" - говорить Михайло Смушак.

За умовами конкурсу, мешканцi оплачують 30% вiд вартостi робiт, 70% — дофiнансовує бюджет мiста. У 2023 роцi в межах Програми у мiстi реалiзували 26 проєктiв. Серед таких — ремонт м‘якої покрiвлi, входiв у будинки, укриттiв, замiна вiкон, часткова замiна мереж газопостачання для переходу на iндивiдуальне опалення.

"Досить важко йшли процеси, бо зараз мешканцям непросто зiбрати 30% коштiв. Пiсля цього ми спiльно визначаємо виконавця робiт. Пiзнiше наш технiчний нагляд iз головами кооперативiв чи ОСББ спiльно приймають виконання робiт. Є декiлька проєктiв, якi ми не реалiзували. Основна причина — мешканцi не змогли зiбрати свою частку. Загалом кiлькiсть реалiзованих проєктiв є позитивною. З 1 березня у мiстi стартує новий конкурс, ми закликаємо мешканцiв створювати iнiцiативнi групи та брати участь. Це один з найбiльш реальних шляхiв виконати роботи по будинку", - зазначає Михало Смушак.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка