Вшановують памʼять Героїв та збирають кошти для БФ Янголи Азову: проходить благодійна виставка "Небесний фотограф"

04.02.2024 10:09   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Це вже одинадцята виставка полеглого Максима Бурди, яку органiзовують в рiзних мiстах України, щоб вшанувати памʼять українських героїв-захисникiв та зiбрати кошти для благодiйного фонду “Янголи Азову".

На офiцiйному вiдкриттi фотовиставки, яку всi охочi зможуть вiдвiдати до 25 лютого включно, побувала журналiстка Фiртки.

Максим Бурда — вiйськовий з 3 ОШБ, фотограф та активiст мiста Ковеля — загинув 26 сiчня 2023 року бiля Бахмута. Тепер мрiю вiйськового про власну виставку втiлюють в життя його кохана Марiя та мама Iрина.

"Це було його бажання, саме та iдея до якої горiла душа — органiзувати власну фотовиставку пiсля перемоги. Але вiн часто говорив такi речi, нiби пророкував її вiдкриття вже пiсля своєї смертi. Ми вiримо, що навiть з неба вiн бачить свої фото, тому й назвали виставку ”Небесний фотограф”, — розповiдає кохана Максима, Марiя.

Рiднi та друзi описують Максима Бурду як чоловiка принципового, максималiста у всьому, що мiг лише одне фото обробляти кiлька днiв. Вiн хотiв розвивати рiдне мiсто Ковель i всю Україну. 

Саме тому в перший день повномасштабної вiйни добровiльно приєднався до лав ЗСУ (хоча був комiсований через хворобу хребта).

За чотири днi до своєї смертi Максим надiслав коханiй посилання на серiю останнiх фото з Бахмута, написавши “На всякий випадок”. 

Вiн помер за чотири днi до свого 26-го дня народження. Дiвчина Максима зберегла усi посилання, якi згодом використала для здiйснення його мрiї в пiдготовцi до першої виставки.

На виставцi представленi майже 200 робiт трьох рiзних розмiрiв, якi Максим Бурда зробив впродовж 11 мiсяцiв перебування на вiйськовiй службi: з полiгонiв i передової, поблизу Бахмута. У фото є свої назви: однi дав сам автор, iншi — придумали його рiднi.

Умовно виставка подiлена на двi сторони: фото за 2022 рiк (навчання вiйськовiй справi, полiгон), i за 2023 рiк — локацiї з безпосереднiх завдань бiля Бахмута.

Вiзитiвкою виставки Максима Бурди вважають фото “Призначення”. Деякi його роботи публiкували офiцiйнi сторiнки ЗСУ.

"Ми вирiшили додати до виставки банер з довоєнними роботами Максима, щоб показати його шлях вiд весiльного до вiйськового фотографа як еволюцiю життя вiд мирних кадрiв до воєнних реалiй”, — вказує Марiя.

Чимдалi роботи стають темнiшими та важчими, як i воєннi реалiї. 

Але попри бiль та руйнацiю виставка закiнчується роботою з песиком пiд символiчною назвою “Життя”.

Також для охочих є можливiсть придбати фотороботи та благодiйний мерч: листiвки, налiпки, магнiти, футболки, худi з фото. Частину вторгованих коштiв з продажу перерахують у благодiйний фонд “Янголи Азову”. 

"Це пам'ять не тiльки про Максима, а й про тисячi хлопцiв та дiвчат, що захищають країну. Пам'ять про наших Героїв", — каже мiський голова Iвано-Франкiвська Руслан Марцiнкiв, який вiдвiдав вiдкриття виставки.

Максим Бурда посмертно нагороджений Президентом України, Володимиром Зеленським, орденом «За мужнiсть» III ступеня, медаллю «За жертовнiсть i любов до України» Православною Церквою України та званням «Почесного мешканця мiста Ковеля» мiським головою, Iгорем Чайкою. 

"Бiля тебе чоловiк, який готовий вiддати за тебе життя, казав вiн менi. I ми вiримо, що Максим живе через пам'ять про нього, через цю виставку", — говорить Марiя.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka