Вибивав борги у громадян: на Прикарпатті затримали "смотрящого"

30.01.2024 10:56   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

У ходi слiдства правоохоронцi зʼясували, що 53-рiчний мiсцевий мешканець, який iз 2005 року перебував у статусi кримiнального авторитета, органiзував протиправну дiяльнiсть групи осiб. Головною «спецiалiзацiєю» угруповання було вибивання коштiв iз громадян, як за борговими зобов’язаннями, так i вимагання вигаданих боргiв.

За майже 20-рiчну кримiнальну дiяльнiсть фiгурант мав судимостi за ряд ранiше скоєних злочинiв, серед яких дiї, повʼязанi з обiгом наркотичних речовин. Так, маючи вплив у кримiнальному середовищi, фiгурант «допомагав» замовникам вирiшувати їхнi питання. Оперативники управлiння стратегiчних розслiдувань в Iвано-Франкiвськiй областi спiльно зi слiдчими обласної полiцiї задокументували факт звернення до так званого «смотрящого» мешканця Одеси.

Останнiй просив у будь-який спосiб посприяти поверненню боргу вiд свого колишнього бiзнес-партнера — мiсцевого пiдприємця. Для отримання грошей учасники злочинної групи, пiд чiтким керiвництвом ватажка, систематично погрожували потерпiлому фiзичною розправою та знищенням його майна.

Протягом 2023 року спiвробiтники полiцiї отримали фактичнi данi щодо причетностi кримiнальника до щонайменше пʼяти епiзодiв вимагання коштiв у потерпiлих, у тому числi на замовлення третiх осiб.

Як зазначають, 26 сiчня правоохоронцi за силової пiдтримки роти полiцiї особливого призначення затримали так званого «смотрящого» у порядку ст. 208 Кримiнального процесуального кодексу України. Йому повiдомлено про пiдозру за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) та ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберiгання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобiв, психотропних речовин або їх аналогiв) Кримiнального кодексу України.

У рамках реалiзацiї матерiалiв кримiнального провадження правоохоронцi провели санкцiонованi обшуки за мiсцем проживання та у транспортному засобi фiгуранта. Вилучили наркотичнi речовини, мобiльний телефон та автомобiль.

Наразi встановлюють повне коло осiб, якi можуть бути пiдконтрольнi так званому «смотрящому» та причетнi до здiйснення встановлених фактiв вимагання. Пiсля проведення вiдповiдних процесуальних заходiв та встановлення усiх учасникiв угруповання прийматиметься рiшення щодо додаткової квалiфiкацiї дiй пiдозрюваних осiб.

 

Процесуальне керiвництво у кримiнальному провадженнi здiйснює Iвано-Франкiвська обласна прокуратура.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka