Книгу про історію Галичини, Буковини та Закарпаття презентував військовий Іван Гоменюк у Франківську

29.01.2024 13:15   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвську презентували книгу "Мурашник. Нотатки на манжетах iсторiї Галичини, Буковини та Закарпаття". Автор видання — вiйськовослужбовець Збройних сил України Iван Гоменюк.

Модерував презентацiю професор Прикарпатського унiверситету Iван Монолатiй, повiдомив кореспондент Суспiльного з мiсця подiї.

"Я хотiв висвiтлити цiлiсний погляд на цi землi. Можливо, ще й тому, що мав досвiд спiлкування з людьми, якi не сидять у соцмережах чи далекi вiд книжок. Умовно кажучи, це — київська тероборона, тобто звичайнi люди, якi пiшли воювати добровольцями. Вони насправдi не дуже знають iсторiю заходу України. Я просто хотiв зробити свiй внесок", — розповiдає Iван Гоменюк.

Автор створив цю книгу на основi попереднiх напрацювань, коли перебував у вiдпустцi вiд служби в ЗСУ. Iван Гоменюк каже: йому особисто цiкава доба, про яку написав.

"Я беру вже вiд того перiоду, де бiльш-менш зрозумiло, що вiдбувалося, власне, вiд приходу Габсбургiв. I я хотiв показати, наскiльки цiкава iсторiя цих земель на захiд вiд Збруча, де жили українцi, а поряд з ними й iншi народи", — говорить автор.

У книзi Iван Гоменюк неодноразово згадує український рух на територiї сучасної Iвано-Франкiвської областi. До прикладу, молодiжнi громадськi органiзацiї, перша "Сiч", заснована Кирилом Трильовським, пластовi гуртки.

Модератор презентацiї, професор Прикарпатського нацiонального унiверситету iменi Василя Стефаника Iван Монолатiй каже:

"Книга фактично показує й iмперський простiр, i постiмперський. Вiн також є дуже важливим, бо демонструє нацiонально-визвольну боротьбу. Показує це все в комплексi, не лише Галичину, але й Буковину i Закарпаття, що дуже важливо. Тобто робить якусь таку соборнiсть у цьому сенсi".

Iван Монолатiй говорить: автор створив потрiбну науково-популярну книгу.

"Цiкаво пiдiбраний iлюстративний матерiал. Є рекомендована лiтература, яка буде орiєнтувати читача вже в якiсь бiльш серйознi науковi розвiдки, серед яких є працi прикарпатських науковцiв", — каже Монолатiй.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka