Спортсмен налагодив виробництво ножів для ЗСУ

15.01.2024 18:17   Джерело: suspilne
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Тернопiльський спортсмен i тренер Вiктор Мацикур органiзував виробництво ножiв для ЗСУ. Вiн є чемпiоном свiту з жиму лежачи, вiце-чемпiоном свiту та Європи з фiтнесу. Виготовлення ножiв його хобi. Для цього чоловiк об’єднав команду iз десяти однодумцiв, а свiй проєкт назвав "Терен".

За його словами, ножi пройшли тест на мiцнiсть самими вiйськовими i рiжуть навiть метал. "Майстерня — це серце нашого волонтерського проєкту з назвою "Терен"

Своє хобi Вiктор Мацикур спрямовує на допомогу армiї.

"Виготовлення ножа — це такий багатооперацiйний процес, тому що в одному мiсцi ми нарiзаємо сталь, в iншому мiсцi ми формуємо спуски, в третьому мiсцi ми гартуємо сталь, обробляємо її холодом. Далi ми займаємося збiркою ножа, виготовляємо чохол. Тобто все це рознесено по кiлькох мiсцях".

Виготовляти ножi чоловiк почав минулого року. Робить це разом з друзями-волонтерами, працюють у вiльний час. Бiльшiсть обладнання орендують.

"Серед нас — дiючi вiйськовi й колишнi вiйськовi. Це колаборацiя людей, захоплених ножами, просто як iнструментом. Це люди, якi колекцiонують ножi, знаються на ножах. Це люди, якi хочуть допомагати Збройним силам".

За словами Вiктора, щоб розробити нiж, вiн працював кiлька мiсяцiв. В результатi вдалося створити унiверсальний нiж. Його вже встигли випробувати захисники.

Цей нiж добре рiже, працює по деревинi, продуктах, шнурках, упаковках, вiдкриває консерви i, навiть, iнколи цинковi ящики з боєприпасами, говорить розробник.

"Ми виготовляємо цей нiж i позицiонуємо його, як нiж-помiчник, унiверсальний нiж для складних умов, в яких нашi захисники воюють. Але цей нiж здатний справлятися зi всiма ножовим задачами".

Вiктор каже, ножi виготовленi зi сталi, яку практично неможливо зламати.

"Ми робили експеримент, на цей нiж ставав стокiлограмовий боєць посерединi ногою, з цим ножем абсолютно нiчого не сталося, тобто це дуже надiйна гарна сталь".

Ранiше Вiктор Мацикур гострив ножi для вiйськових. Тодi й вирiшив самостiйно створити нiж. Його вага — 260 грамiв. Товщина леза — 3,8 мiлiметра. До прикладу, звичайний кухонний нiж має в середньому 2 мiлiметра. Нiж "Терен" виготовлений з iнструментальної нержавiючої сталi нiмецького виробництва.

"Ринок, на жаль, перенасичений неякiсним товаром, iнколи вiн iмпортний, часто їде з Китаю, але вони ставлять, ми так жартома називаємо мiж собою, сталь "пластилiнову" або сталь, з якої можна зробити непоганий кухонний нiж, але вiн абсолютно не годиться для тих завдань, якi стоять перед хлопцями там, на сходi. Ми нержавiючу сталь протравлюємо у хлорному залiзi й сталь стає такою темно-сiрою. По-друге, ми галтуємо поверхню ножiв абразивними тiлами, таким чином поверня стає матовою, бо блискучий клинок дає вiдблиски на сонцi".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: suspilne