Нардеп з Тернопільщини Микола Люшняк – співавтор законопроекту про мобілізацію, який пропонує реорганізувати ТЦК

12.01.2024 10:41   Джерело: tenews
Опубліковано : Франківський Новинар

У ВРУ зареєстровано вже кiлька законопроектiв, якi покликанi змiнити пiдхiд до мобiлiзацiї в Українi. Один iз них – № 10378-4. Його спiвавтором є народний депутат з Тернопiльщини Микола Люшняк.

Законопроєкт є альтернативним до проекту закону № 10378, який внесений Кабiнетом Мiнiстрiв України 25 грудня 2023 року, пояснює Микола Люшняк.

– У суспiльствi зараз простежується багато негативу стосовно питань мобiлiзацiї. Чимало працiвникiв центрiв комплектування втрапили у скандали, пов’язанi з корупцiєю та перевищенням своїх повноважень. Занепокоєння також викликають факти, коли недостатньо пiдготовлених громадян залучають до бойових дiй у найгарячiших точках. Ми розумiємо, що боротьба з ворогом потребує титанiчних зусиль, однак маємо врегулювати питання мобiлiзацiї, демобiлiзацiї та пiдготовки, аби зберегти суспiльний баланс i, звiсно, захистити свою Батькiвщину, –наголосив Микола Люшняк.

Мобілізація зміни – порівняння законопроекту про мобілізацію від Кабміну та нардепів » Слово і Діло

Що важливого пропонує законопроєкт № 10378-4:

  • запровадження обов’язкової допризовної пiдготовки на основi базової i повної загальної середньої освiти;
  • реорганiзацiя територiальних центрiв комплектування та соцiальної пiдтримки громадян (повноваження, що пов’язанi iз забезпеченням виконання вiйськового обов’язку громадянами України, переходять до пiдроздiлiв вiйськових частин, а iншi повноваження – до мiсцевої державної адмiнiстрацiї (вiйськової, вiйськово-цивiльної);
  • коригування пiдстав для вiдстрочки вiд призову на вiйськову службу пiд час мобiлiзацiї (не пiдлягатимуть призову працiвники пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi, працiвники суб’єктiв господарювання будь-якої органiзацiйно-правової форми та фiзичних осiб, зареєстрованих в установленому законом порядку як фiзичнi особи-пiдприємцi, за яких роботодавцi сплачують щомiсячну плату за вiдстрочку вiд призову у розмiрi однiєї мiнiмальної заробiтної плати);
  • створення навчально-тренувальних центрiв.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: tenews