Чи позбавлятимуть громадянства українців, які виїхали під час війни за кордон

21.12.2023 13:01   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Чи справдi позбавлятимуть громадянства українцiв, якi виїхали пiд час вiйни за кордон. У однiй iз соцмереж поширили вiдео, у якому йдеться про те, що українцiв за кордоном позбавлятимуть українського громадянства. Нашi фактчекери перевiрили, чи правдива ця iнформацiя. Насправді - це фейк.

Докази i аргументацiя: На вiдео блогер Мирослав Олешко iнформує, що «Зеленський хоче позбавити громадянства усiх, хто за кордоном – усiх, хто виїхав за кордон, втiкаючи вiд вiйни в Канаду, США чи Європу». Автор не наводить жодного офiцiйного коментаря Президента України Володимира Зеленського чи посилання на його вiдповiдний Указ. Подiбних документiв немає i на сайтi Глави держави.

Зазначимо, що, згiдно з статтею 106 Конституцiї України,  Президент ухвалює рiшення про прийняття до громадянства України або його припинення. Тобто позбавити громадянства вiн не може, а от припинити – цiлком. Наразi, з урахуванням положень Конституцiї та мiжнародних договорiв, закон України «Про громадянство України» визначає три пiдстави для припинення громадянства:

  • добровiльне набуття громадянином України громадянства iншої держави;
  • коли свого часу особа отримала громадянство України шляхом обману (наприклад, подання фальшивих або неправдивих документiв);
  • добровiльний вступ на вiйськову службу iншої держави.

Про виїзд за кордон i тривале перебування за межами країни, як пiдставу для позбавлення громадянства, не йдеться.

Отже, блогер поширив фейкову iнформацiю та ввiв в оману глядачiв вiдео, зiбравши при цьому десятки тисяч переглядiв i поширень.

На відео блогер Мирослав Олешко інформує


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews