На захист української мови: активісти нарахували півдесятка помилок у зверненні франківських депутатів

16.12.2023 21:59   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Депутати Iвано-Франкiвської мiської ради 15 грудня 2023 року ухвалили звернення про необхiднiсть припинення спекуляцiй, пов’язаних з українською мовою в публiчному i медiйному просторах України. У текстi є заклик “припинити iнформацiйне переслiдування Фарiон”.

“Висловлюємо своє обурення щодо iнформацiйних вкидiв в українську медiаплощину щодо питання про українську мову. Певнi сили намагаються поставити пiд сумнiв статус української мови як єдиної державної та зробити її предметом манiпуляцiй. I це вiдбувається в час вiйни, коли саме українська мова об’єднує нацiю у боротьбi з ворожою навалою“, – йдеться у текстi. 

Прикладом спроби “розколоти суспiльство та розхитати й без того важку ситуацiю в державi” депутати вважають iсторiю, яка розвивається навколо мовознавицi та професорки Iрини Фарiон.

“Звернення написали з купою помилок (видiлено червоним). Напевне, щоб зайве пiдкреслити, як сильно вони цю мову пiдтримують“, – прокоментував повiдомлення вiд Марцiнкiва iванофранкiвець Iван Коваль

Крiм того, у зверненнi не вживанi фемiнiтиви, якi вiд травня 2019 року є чинною нормою українського правопису.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka