Прикарпатці переправити за кордон понад дві сотні ухилянтів та відбулися лише штрафами

09.12.2023 21:41   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Тисменицький районний суд винiс вирок двом прикарпатцям, якi допомогли переправити за кордон понад двi сотнi ухилянтiв. Їхнiй спiльник та органiзатор схеми мобiлiзований, його судитимуть пiсля закiнчення дiї воєнного стану.

Схему переправлення ухилянтiв за кордон у 2022 роцi органiзував спiвзасновник та керiвник львiвського ТОВ “Старт Свiт” Андрiй Шпак. Допомагали йому двоє уродженцiв села Старуня Богородчанської громади Любомир Процюк та Михайло Василик.

Прикарпатцi пiдшукували чоловiкiв вiком 18-60 рокiв, яким заборонений виїзд за кордон. Шпак оформляв їх волонтерами вiд ГО “Комiсiя iз боротьби з корупцiєю в м. Самбiр”, “Вiдродження нашої України”, “Iнiцiатива та порядок”, “Твори добрi справи”. Псевдоволонтери отримували дозволи на виїзд за кордон через систему “Шлях” начебто для ввезення гуманiтарної допомоги для ГО “Волонтери Самбiрщини”, КНП “Хоспiс”, Львiвської ОВА та вiйськових частин. Накази про перетин кордону ухилянтами пiдписувала Львiвська обласна вiйськова адмiнiстрацiя.

Обвинувачення щодо учасникiв органiзованої злочинної групи розглядав Тисменицький районний суд. На лаву пiдсудних потрапили лише Любомир Процюк та Михайло Василик. Органiзатор схеми Андрiй Шпак був мобiлiзований 21 грудня минулого року – його судитимуть пiсля звiльнення з вiйськової служби по закiнченнi дiї воєнного стану.

Обидва прикарпатцi визнали свою вину у вчиненнi кримiнальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України – незаконне переправлення осiб через державний кордон України (позбавлення волi на строк вiд семи до дев’яти рокiв з конфiскацiєю майна). Один з них зiзнався, що переправив за кордон приблизно 200 чоловiкiв призовного вiку, iнший – приблизно 40.

З чоловiкiв, якi бажали виїхати за кордон, брали вiд 2500 доларiв i бiльше. Передавали їхнi данi Шпаку, той давав їм листи вiд благодiйного фонду i погоджений наказами Львiвської ОВА список осiб, якi можуть перетнути кордон. Далi ухилянтiв привозили до кордону, там вони шукали водiїв, якi перевозили їх на територiю Польщi. Коли чоловiки успiшно перетинали кордон, прикарпатцi вiддавали грошi органiзатору схеми. Самi ж заробляли по 500 доларiв з кожного.

Затримали зловмисникiв 1 листопада 2022 року.

Обвинуваченi уклали угоди з прокурором про визнання винуватостi. Днями Тисменицький районний суд затвердив угоди та оголосив доволi м’який вирок: зобов’язав пiдсудних сплатити по 250 тис. грн штрафу.

Суд повернув пiдсудним речовi докази: майже 42 620 доларiв США, 77 654 гривень, 100 польських злотих, 5100 євро, 200 фунтiв стерлiнгiв та 20 чеських крон, а також свiдоцтва на автомобiлi, банкiвськi картки, мобiльнi телефони та пiстолет.

Також суд постановив повернути заставу за обвинувачених – за кожного по 1 116 450 гривень.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs