Професор ІФНМУ разом з молодими фахівцями безкоштовно оперують військових

09.12.2023 19:35   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

Бiля Iвано-Франкiвська функцiонує Перший Добровольчий Хiрургiчний Шпиталь “БРАСС”. В ньому працює команда хiрургiв з Франкiвська з пластичними хiрургами й ортопедами-травматологами з Нiмеччини, котрi безкоштовно виконують складнi вiдновнi операцiї для українських вiйськових. Завiдувач кафедри травматологiї, ортопедiї i невiдкладної хiрургiї Вадим Сулима разом з випускниками i студенткою IФНМУ долучились до команди шпиталю.

Про це повiдомили у пресслужбi унiверситету. Пiдбiр хворих потребував попереднього кропiткого й тривалого пошуку.

“Хiрургiчне втручання – це суперскладно, бо це реконструкцiя i вiдновлення втраченої функцiї, а пiсляоперацiйний перiод часто пов’язаний з ускладненнями, ризиками поганого загоєння. Тому такi операцiї потребують ретельного планування з урахуванням усiх можливих ризикiв. Це й було початком нашої роботи з нiмецькими колегами”, — зазначає Вадим Сулима.

Обирали тiльки надскладнi випадки — наслiдки мiнно-вибухової травми кiнцiвок. Як зазначає один з пацiєнтiв — вiйськовий Артем — команда лiкарiв iз Першого Добровольчого Хiрургiчного Шпиталю “БРАСС” наполегливо бореться за вiдновлення функцiї стопи, яку не раз планували ампутувати, коли Артем перебував на лiкуваннi за кордоном.

Асистували й допомагали досвiдченим лiкарям й молодi фахiвцi, зокрема випускники IФНМУ Юлiя Фiляк — асистентка кафедри ТО i НВХ, лiкарка ортопед-травматолог, Роман Бiгун — аспiрант медунiверситету, лiкар ортопед-травматолог, i Лiлiя Твердохлiб — студентка IФНМУ.

“Це неймовiрний досвiд — разом iз нашими й нiмецькими лiкарями конструктивно i зосереджено планувати та виконувати операцiї. Для нас це круте навчання, а завдяки професору Вадиму Сулимi з’являлася ще й можливiсть асистувати! Виконувати такi операцiї можна i в наших лiкарнях, i молодi й талановитi спецiалiсти з легкiстю оволодiвають навичками мiкрохiрургiї, складних транспозицiй, реконструкцiй. Однак iснує потреба в спецiалiзованому обладнаннi. Тому я дуже тiшуся, що мала змогу бути частиною цього проєкту”, — коментує Юлiя Фiляк.  

Вiд початку свого iснування Перший Добровольчий Хiрургiчний Шпиталь “БРАСС” оздоровив понад 1500 вiйськових. Провiднi українськi фахiвцi, серед яких викладачi та випускники IФНМУ, працюють зi складними випадками з однiєю метою: вiдновити втрачену функцiю. А це потребує, окрiм хiрургiчного втручання, тривалого й виснажливого реабiлiтацiйного перiоду.

“А ми i не зупиняємося, долаємо професiйнi труднощi. Колеги з Нiмеччини повернулися додому, а ми продовжуємо естафету”, — коментує професор IФНМУ, лiкар ортопед-травматолог вищої категорiї, експерт МОЗ Вадим Сулима.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs