Прикарпатців закликають не спокушатися на пропозиції легкого заробітку в інтернеті - новий вид онлайн-шахрайства

08.12.2023 19:22   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Громадян закликають не спокушатися на пропозицiї легкого заробiтку в iнтернетi, не виконувати вказiвки незнайомцiв та надавати конфiденцiйну iнформацiю. 

Про це пише Фiртка з посиланням на Кiберполiцiю.

У повiдомленнi зазначають, що однiєю з поширених шахрайських схем є пропозицiя легкого заробiтку за перегляд вiдео-контенту: аферисти пропонують передивлятися короткi вiдео та ставити «лайки» у популярних соцiальних мережах за грошi.  Вiдповiднi повiдомлення розповсюджують у популярних месенджерах. Потрiбно нiбито лише перейти за надiсланими посиланнями та ставити вподобайки до вiдео в «TikTok» або ж вiдгуки в «Google-картах».

За виконанi завдання зловмисники можуть виплачувати вiд 100 до 500 гривень, щоб увiйти в довiру до потенцiйної жертви. У такий спосiб вони збирають персональнi данi, зокрема iнформацiю про банкiвську карту.

Пiзнiше аферисти пропонують приєднатися до так званої «робочої групи» з можливiстю значно бiльшого заробiтку. Громадянин отримує завдання оплатити придбання товарiв чи послуг, визначених адмiнiстратором групи. Для першого разу це вiдносно невелика сума. Є навiть шанс отримати виплату на картку пiсля першого разу – так шахраї ще бiльше втираються в довiру.

Наступний крок це те, що адмiнiстратори пропонують придбати неiснуючий товар за значно вищими цiнами. При цьому надають фiшинговi посилання на шахрайськi онлайн-магазини, де треба ввести конфiденцiйну платiжну iнформацiю.

У такий спосiб зловмисники отримують доступ до рахункiв жертв та привласнюють їх заощадження.

Кiберполiцiя застерiгає: щоб не стати жертвою шахраїв, слiд дотримуватися наступних порад:

  • - надавайте перевагу вакансiям з офiцiйним працевлаштуванням;
  • - не довiряйте пропозицiям незнайомцiв отримати грошi задарма – скорiше за все ви натрапили на шахраїв;
  • - не здiйснюйте переказiв коштiв на невiдомi рахунки;
  • - не повiдомляйте конфiденцiйної iнформацiї стороннiм (данi картки, логiн i паролi до онлайн банкiнгу тощо);
  • - нiколи не вводьте конфiденцiйнi данi на пiдозрiлих сайтах;
  • - не переходьте за сумнiвними гiперпосиланнями, адже за ними може ховатися фiшинговий ресурс. Уважно переглядайте URL-адресу потрiбного сайту - будь-яка неточнiсть може свiдчити, що ви опинилися на фiшинговому ресурсi.

"Якщо ж iнформацiю про банкiвську карту розголошено, звернiться у банк та заблокуйте картку. У разi виявлення фактiв шахрайства звертайтесь негайно," - просять кiберполiцейськi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka