Як спрямували кошти на протипаводковий захист на Прикарпатті цьогоріч

29.11.2023 16:44   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

За результатами розрахункових передбачень науковцiв, що ґрунтується на глобальних показниках змiни клiмату, паводки на територiї Прикарпаття мають шанс повторюватися з певною циклiчнiстю та ще з бiльшою руйнiвною силою.

Про це розповiла голова Iвано-Франкiвської ОВА Свiтлана Онищук.

"Розумiємо, що до цього потрiбно готуватися. Одне iз найважливiших завдань - це спланувати та провести комплекс запобiжних заходiв, щодо укрiплення берегiв, дамб, гiдротехнiчних споруд. Це все потребує досить великих коштiв.  В час вiйни цей кошторис суттєвий, бо наразi важливо максимально пiдтримувати ЗСУ. Коли в мене вiдбуваються особистi зустрiчi громадян, то є такi звернення, що коли починається раптовий дощ, то люди вже не сплять, бо не знають, що буде вночi й на ранок. Люди живуть у стресi", - пiдкреслила Свiтлана Онищук.

Зi слiв очiльницi ОВА, з обласного бюджету видiлили 23,9 мiльйона гривень для того, щоб зробити берегоукрiплення саме в тих критичних точках, де найчастiше вiдбуваються паводки, де є велика вода, де близько розташованi домогосподарства i будинки.

"Це не є велика сума грошей для берегоукрiплень, для подолання наслiдкiв стихiї. Але це все ж таки кошти, якi цього року використають.Тому ми з обласного бюджету максимально, що можемо, те спрямовуємо. Це питання i розробки проєктно-кошторисної документацiї, яка не так швидко робиться i вже територiальнi громади вкладають кошти", - каже Онищук.

Як зазначила посадовиця, вiдповiдно вже 6 мiльйонiв гривень направили з резервного фонду саме тим територiальним громадам, якi мали найбiльший паводок i зазнали руйнiвної сили вiд стихiї.

"Саме з такими питаннями ми зверталися, щоб на державному рiвнi нам допомогли справитися з наслiдками стихiї, яка вирувала на територiї Прикарпаття. Також, щоб ми могли здiйснити берегоукрiплення, тi комплекси заходiв, якi у майбутньому гарантуватимуть безпечне життя людей," - розповiла Онищук.

У 2023 роцi з обласного бюджету видiлили 23,9 мiльйона гривень, також у 2021 роцi прийняли та затвердили на сесiї обласної ради "Цiльову протипаводкову програму до 2025 року". Орiєнтовний обсяг фiнансування програми становить 1 мiльярд 657 мiльйонiв гривень.

"Коштом державного бюджету ми можемо здiйснити цi роботи на 1 мiльярд 68 мiльйонiв гривень, з обласного бюджету 350,9 мiльйона гривень, з мiсцевого бюджету 220,3 мiльйона гривень та передбачено залучення коштiв iнвесторiв на 18 мiльйонiв гривень. Тобто загалом це є досить великi кошти для областi, великi кошти для держави.

В час вiйни, звичайно, що вони бiльше потрiбнi на фронтi, але тi зусилля, якi ми можемо тут зробити вiдповiдно ми те робимо, щоб максимально захистити людей, якi постiйно страждають вiд стихiй. Ми бачимо, що на Прикарпаттi регулярно, як i передбачають науковцi, цi повенi повторюються", - пiдкреслила Онищук.

 Протипаводковий захист на Івано-Франківщині: куди та скільки спрямували  коштів


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka