Олена Зеленська розповіла про депортацію українських дітей на територію рф

21.11.2023 21:57   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

В Українi докладають усiх зусиль, аби повернути дiтей, якi незаконно вивезенi в росiйську федерацiю. Про це розповiла Перша ледi України Олена Зеленська в iнтерв'ю африканським ЗМI, повiдомляє Фiртка.

Як зазначила Олена Зеленська, сьогоднi весь свiт згуртований щодо повернення українських дiтей. 

"Ми маємо iнформацiю про те, що понад 19,5 тисяч дiтей вивезенi на територiю росiї, тимчасовi окупованi регiони України та Бiлорусь. Повернути вдалося 386 дiтей. Зрозумiло, що це мiнiмальна цифра. Це жахає, бо насправдi ми не можемо отримати iнформацiю про дiтей з офiцiйних джерел з країни агресора. Вони не спiлкуються на цю тему", - пiдкреслила Зеленська.

Зi слiв Першої ледi, щодо 386 дiтей, яких вдалося повернути, то кожного разу це була унiкальна, неофiцiйна робота. Коли дiти якимось чином могли повiдомити про своє мiсцеперебування.

"Здебiльшого це були дiти пiдлiткового вiку. Якi свiдомi та змогли знайти телефон i повiдомити родичам про своє мiсцеперебування. Ми знаємо кiлька випадкiв, коли дiтей розлучали з батьками пiд час "фiльтрацiї". Вони опинялися в росiї i їх вiдразу ж готували до всиновлення, i буквально за кiлька тижнiв до цього вони змогли зв'язатися з батьком, який їх тут шукав. Їхнiй родич змiг заїхати на територiю росiї та забрати дiтей. Насправдi ситуацiя жахлива в тому, що все, про що розповiдають дiти - це спланована робота, щоб "стерти" пам'ять про Україну. В їхнiх розповiдях є частина про "патрiотичну виховну роботу". Це коли дiтям розповiдають, що у них є нова Батькiвщина. Дiтей змушують ходити строєм i слухати накази командирiв.

У бiльшостi випадкiв дiтям розповiдали, що вiд них вiдмовилися батьки та Україна. Також використовується такий метод, як роз'єднання.

Це те, що ми знаємо з розповiдей дiтей, яких вдалося повернути. Що вiдбувається з iншими - ми не знаємо. Але навiть з цих розповiдей вимальовується система", - прокоментувала Олена Зеленська.

Зi слiв Першої ледi, це воєнний злочин та психологiчний тиск. Це речi, якi не можна використовувати щодо дiтей. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka