Франківський Новинар

Франківський Новинар

журналіст, блогер, політолог

В Україні введено нову заборону для водіїв - зміни до Правил дорожнього руху

21.11.2023 12:29   Джерело: gazeta-misto.te.ua
Автор : Франківський Новинар

У жовтнi 2023 року Кабмiн України внiс кiлька змiн до Правил дорожнього руху. Частина цих нововведень стосується мiсць, де не можна зупиняти автомобiлi, – пише Газета Мiсто.

Зокрема, наразi є п’ять дорожнiх знакiв, якi дозволяють зупиняти автомобiль на автомагiстралях та дорогах. Якщо такого знака немає, то зупиняти автомобiль заборонено (крiм певних випадкiв).

  • Перший дозвiльний дорожнiй знак — 5.42.1. Вiн позначає мiсця та майданчики для стоянки ТЗ, стоянку бiля станцiй метро та зупинок маршрутних транспортних засобiв.
  • Другий дозвiльний дорожнiй знак — 5.42.2. Вiн означає критi стоянки ТЗ (наземнi чи пiдземнi).
  • Третiй дозвiльний дорожнiй знак — 5.42.3. Вiн означає мiсця для розвантаження вантажних автомобiлiв, фургонiв. Але не можна пiд цим знаком стояти пiсля розвантаження транспортного засобу.
  • Четвертий дозвiльний дорожнiй знак — 5.43. Вiн дозволяє стоянку транспортного засобу на проїжджiй частинi або вздовж проїжджої частини при зазначених на знаку або додаткових табличках умовах.
  • П’ятий дозвiльний дорожнiй знак — 6.15. Вiн вказує водiям про розташування мiсця вiдпочинку iз вiдповiдною iнфраструктурою. У цьому випадку йдеться про короткочасний вiдпочинок.

Зупиняти автомобiлi на iнших дiлянках автомагiстралей та дорiг заборонено. Щоправда, це не стосується так званого правила 5 хвилин. Справа в тому, що при винесеннi постанови про притягнення до адмiнiстративної вiдповiдальностi за стоянку в забороненому мiсцi полiцейськi повиннi мати доказ, що автомобiль стояв у забороненому мiсцi понад 5 хвилин.

Як доказ може бути використано, наприклад, вiдео з нагрудної камери полiцейського. Ось тiльки на практицi часто буває, що полiцейськi не фiксують таке порушення правил дорожнього руху протягом 5 хвилин. Очевидно, у них просто не вистачає на це часу. У результатi суди часто скасовують такi штрафи.

Нагадаємо, що у жовтнi 2023 року Кабмiн внiс ще двi змiни до ПДР. Так, тепер цiлий рiк, а не лише з 1 жовтня по 1 травня, як було ранiше, поза населеними пунктами у всiх транспортних засобiв мають бути включенi деннi ходовi вогнi або ближнє свiтло фар. Крiм того, ременями безпеки тепер потрiбно пристiбати дiтей, чий рiст до 150 сантиметрiв (ранiше – 145 см).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: gazeta-misto.te.ua