Франківчанці, у якої медики діагностували рак кісток ще у 18 років, зробили рідкісну операцію

17.11.2023 18:06   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

У Львовi лiкарi трьох мiст виконали рiдкiсну операцiю — ротацiйну пластику! Аби зберегти функцiональнiсть ноги юнiй дiвчинi з онкологiєю, хiрурги видалили середню частину кiнцiвки, а нижню перевернули на 180 градусiв i пришили задом наперед.

Унiкальне втручання провели у Дитячiй Лiкарнi Святого Миколая, передає Фiртка.

Про свiй небезпечний дiагноз — рак кiсток — Юля з Iвано-Франкiвська дiзналась за день до свого 18-рiччя. Вона вдарилась ногою, звернулася до лiкарiв i пiсля ретельного обстеження почула дiагноз: остеосаркома 2B стадiї.

Дiвчину почали лiкувати мiсцевi онкологи Iвано-Франкiвської дитячої обласної клiнiчної лiкарнi. Призначили шiсть сеансiв хiмiєтерапiї, однак вони не допомогли. Хвороба прогресувала i могла вбити юну дiвчину.

"Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише в один спосiб — термiново видалити уражену стегнову кiстку. Але у Юлi рак вже поширився i на колiнний суглоб, тож мова йшла про ампутацiю ноги на високому рiвнi. Аби поборотися за якiсть життя дiвчини та зберегти кiнцiвку максимально функцiональною, свої зусилля об’єднали лiкарi трьох мiст: Iвано-Франкiвська, Львова та Києва.

Пiсля декiлькох консилiумiв вирiшили провести рiдкiсну для України операцiю — ротацiйну пластику.

Готувалися до втручання спецiалiсти одразу чотирьох лiкарень: Київської мiської дитячої клiнiчної лiкарнi N2, Київського мiського центру пластичної мiкрохiрургiї, Iвано-Франкiвської обласної дитячої клiнiчної лiкарнi та Дитячої Лiкарнi Святого Миколая Перше медичне об'єднання Львова", - зазначено у дописi.

 

Вiдомо, що ротацiйна пластика — це хiрургiчне втручання у дiтей, яким через рак кiсток видаляють частину ноги разом з колiном. А нижню частину кiнцiвки разом зi стопою повертають на 180 градусiв i пришивають до стегнової кiстки — задом наперед. Таким чином, стопа стає виконувати роль колiна, що дозволяє згодом встановити функцiональний протез i наскiльки це можливо зберегти чутливiсть та рухливiсть кiнцiвки.

Унiкальне втручання мультидисциплiнарна команда лiкарiв з трьох мiст виконала у львiвськiй Дитячiй Лiкарнi Святого Миколая. Спершу хiрурги видалили ураженi саркомою кiстки: це частина стегна, гомiлки та колiнний суглоб. У режимi реального часу просто пiд час операцiї спецiалiсти обстежили у лабораторiї тканини на злоякiснiсть, аби бути певними, що видаляють всю пухлину — без залишку та з достатнiм вiдступом.

Наступний етап операцiї — та сама ротацiйна пластика. Команда з'єднала двi кiстки рiзних дiаметрiв — стегнової та великогомiлкової, останню при цьому розвернули на 180 градусiв — п’яткою вперед. Пiсля цього наклали гiпс та зафiксували металевою пластиною.

Рiдкiсна для України операцiя минула успiшно.

"Юля вже повернулася в Iвано-Франкiвськ й продовжує хiмiєтерапiю та боротьбу з недугою. Коли ж нога остаточно загоїться i в дiвчини з’явиться бiльше сил, вона зможе займатися iз фiзичним терапевтом та розробляти ногу. Потiм на Юлю чекає протезування. Функцiю видаленого колiнного суглоба виконуватиме стопа, завдяки чому дiвчина зможе отримати функцiональний протез i опанувати ходьбу. Дякуємо командi лiкарiв Юрiй Томащук, Сергiй Бидула, Сергiй Рябчун, Олександр Калiнчук, Галина Гачкевич, Богдан Матвiїв за чудову роботу", - йдеться у дописi.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka