Поліція Прикарпаття попереджає мешканців про аферистів: видають себе за працівників банківських установ та обдурюють прикарпатців

15.11.2023 17:29   Джерело: Фіртка
Опубліковано : Франківський Новинар

В соцiальних мережах та телефонних месенджерах (Viber, Telegram, WhatsApp тощо) поширюється повiдомлення про онлайн – заробiток.

Про це повiдомили у полiцiї Iвано-Франкiвської областi, передає Фiртка.

Також, аферисти телефонують мешканцям та вивідують персональні й банківські дані. Їх мета одна - заволодіти коштами людей.

Мешканцям обiцяють неймовiрний дохiд за примiтивну роботу в мережi. Полiцейськi нагадують, це - шахраї. За останнiй тиждень до правоохоронцiв звернулося майже тридцять людей, якi за такою схемою аферистiв «заробити», втратили кошти.

Повiдомлення з пропозицiєю заробiтку в iнтернетi здебiльшого надходять з невiдомих номерiв та з пiдозрiлим кодом (+1, +2 тощо). Вони розрахованi на тих, хто шукає легких грошей. Шахраї пропонують чималий дохiд за написання коментарiв в соцiальних мережах, поширення повiдомлення в сторiс, перегляди вiдео в тiк – тоцi, бронювання номерiв у готелях та iнше.

Аферисти одразу ж просять реквiзити банкiвської карти та надсилають грошi за начебто першi виконанi завдання. Здебiльшого це невелика сума 100 – 200 гривень.

Але таким чином аферисти отримують банкiвськi данi та одразу входять в довiру до громадянина. Невдовзi ж пропонують швидко подвоїти заробiток, а для цього уже просять поставити депозит, який начебто подвоять за добу.

Довiрливi мешканцi надсилають чималi заощадження. Так, одна iз заявниць, 66-рiчна мешканка Iвано-Франкiвська, якiй невiдомий чоловiк запропонував в такий спосiб отримати додатковий дохiд в Iнтернетi, надiслала шахраям понад 130 тисяч гривень. Щойно грошi надходять на рахунок зловмисникiв, вони припиняють контакт з потерпiлими, їх блокують.

"Полiцiя Прикарпаття нагадує мешканцям, що безплатний сир лише в мишоловках та закликають усiх бути обачними, не перераховувати грошi на невiдомi рахунки та за жодних обставин не спонсорувати шахраїв. Подбайте про свою фiнансову безпеку та бережiть свої заощадження", - зазначено у дописi.

Працiвники полiцiї застерiгають:

  • - не вiдкривайте жоднi невiдомi посилання в месенджерах, соцiальних мережах та SMS;
  • - не довiряйте оголошенням та повiдомленням, якi обiцяють якiсь виплати. Не вводьте на стороннiх сайтах данi своїх банкiвських карток;
  • - не довiряйте невiдомим спiврозмовникам;
  • - спiвробiтники банку нiколи не вимагають назвати цифри на зворотному боцi картки (CVV-код), пароль вiд карти, термiн дiї, одноразовий пароль, код операцiї, який приходить на телефон;
  • - якщо вас просять перевести куди-небудь грошi для того, щоб активувати або розблокувати картку, не довiряйте це шахраї;
  • - не повiдомляйте персональнi данi, номер та строк дiї банкiвської картки, PIN-код, CVV-коди, паролi до Iнтернет-банкiнгу, кодове слово або iншу iнформацiю;
  • - не переходьте за сумнiвними Iнтернет-посиланнями.

"У випадку, якщо ви все ж таки стали жертвою шахрайства одразу ж телефонуйте на спецлiнiю «102»", - наголошують у дописi.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка