Приватний музей "Феєрія карпатського духу" відкрився у Ворозті

13.11.2023 14:44   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

У середу, 8 листопада, на вулицi Б. Хмельницького у селищi Ворохта вiдбулося вiдкриття приватного музею родини Зарецьких. Про це повiдомляє Ворохтянська селищна рада, iнформує Фiртка.

У ньому туристи та мiсцевi жителi можуть розглянути старовиннi предмети гуцульського побуту: хустки та вишитi рушники, яким понад сто рокiв, бербеницi, сорочки, кептарi та багато iншого. Тут також є старовинний верстат, якому вже близько 80 рокiв.

Вiн повнiстю працюючий, за словами екскурсовода Iрини Зарецької. Проте вони у пошуках сировини, тому що хочуть спробувати верстати саме на ньому i показати вiдвiдувачам музею, як створюється традицiйний гуцульський лiжник.

Одними з найцiкавiших експонатiв закладу є двi трембiти, якi виготовили майстри з Верховинщини. Покаже та розкаже iсторiю цього найдовшого у свiтi iнструменту голова сiм’ї Михайло Бронiславович.

"Концепцiя музею у тому, що тут з’єднується два свiти: свiт гуцулiв, гуцульської хати, побуту та звичаїв разом з лiсовим духом та мешканцями лiсу. Адже життя гуцулiв не можливе без лiсу, а лiс не може бути без людей" - розповiдає Iрина.

I справдi, тут видно злиття цих двох свiтiв: лiсовий пейзаж на стiнi, який намалювала Яна Зарецька, тематичнi дерев’янi вироби, що атмосферно розкладенi по всьому примiщеннi.

Варто сказати, що дуже багато людей надали для музею речi з родинних колекцiй. А сам заклад створений завдяки зусиллям сiм’ї Зарецьких: вiд фундаменту до експонатiв, що збиралися декiлька рокiв по всьому Яремчанському краю.

Надзвичайно важливо, щоб традицiї та звичаї нашого краю зберiгалися. Цьому сприяють насамперед галереї, бiблiотеки, музеї та iншi заклади культури. Хотiлося б, щоб таких установ у нашiй громадi ставало дедалi бiльше i вони процвiтали.

Адже це не тiльки для туристiв, це для збереження пам’ятi про життя наших дiдусiв та бабусь.

Тут пiдходить безсмертний вислiв М. Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не вiдає про славу своїх предкiв, той сам не вартий пошани».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka