На Прикарпатті ведмеді розгромили вулики, щоб поласувати медом

12.11.2023 13:36   Джерело: vikna
Опубліковано : Франківський Новинар

Розгромленi вулики, зʼїдений мед та пошкодженi дерева. Так виглядають наслiдки «господарювання» ведмедiв у лiсовому фондi.

Про це на Facebook-сторiнцi написало державне пiдприємство "Лiси України", iнформують "Вiкна".

Iнцидент трапився вночi на територiї Ясiнянської фiлiї Карпатського лiсового офiсу.

За словами єгерiв, ведмедi, ймовiрно, шукали їжу, адже перед зимовою сплячкою потрiбно сформувати достатнiй шар жиру. Тим бiльше, пасiка знаходиться на високогiр’ї. Тут чиста природа, свiже повiтря, набагато смачнiший та кориснiший мед. А ведмедi ще тi ласуни.

Такi «пошуки» їжi є достатньо небезпечними: голодний дикий звiр може залiзти i на господарське подвiрʼя, i навiть в будинок. Мисливцi та єгерi рекомендують встановлювати електропастухи. Електричнi огорожi вiдлякають ведмедiв та зможуть вберегти будинки, пасiки та iнше вiд чергового набiгу клишоногого звiра.

"Випереджуємо стейкхолдерiв та природолюбителiв, якi можуть вважати, що такi наслiдки, це недостатня пiдгодiвля тварин. До слова, лiсiвники не пiдгодовують ведмедiв!  Цi звiрi самi шукають собi їжу i в звʼязку зi змiною клiматичних умов, їхнi потреби в запасах - збiльшуються! В порiвняннi з минулими роками, в такий перiод клишоногi вже впадали в сплячку. Проте, останнi два роки спостерiгаємо пiдвищення температур в осiнньо-зимовий перiод, а це зумовлює диких звiрiв пiзнiше засинати i як наслiдок - пошуки їжi продовжуються до настання холодiв", — йдеться в повiдомленнi.

У Карпатському регiонi живе 8 тисяч особин бурого ведмедя — на територiї Польщi, Словаччини, Румунiї та України. В Українi їх найменше з-помiж карпатських країн — усього близько 300 особин.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vikna