Як обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба перетнув кордон

10.11.2023 19:57   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Обвинувачений у державнiй зрадi Руслан Коцаба виїхав за межi країни, супроводжуючи свою матiр. Однак у той же день вона повернулася до України з Польщi, а обвинувачений у держзрадi – залишився за кордоном i зараз перебуває у Сполучених Штатах Америки.

Про це 9 листопада на засiданнi Коломийського мiськрайонного суду, що на Iвано-Франкiвщинi, повiдомив прокурор Олексiй Безрукий, повiдомляє Фiртка з посиланням на Суспiльне.

"Вiн, як зазначено у клопотаннi, незаконно покинув Україну. По сутi, законно, однак це треба з'ясувати, зокрема, на яких пiдставах вiн покинув Україну, оскiльки на даний час немає таких достовiрних вiдомостей. Встановлено тiльки, що зранку вiн з мамою виїхав за кордон, як супроводжуюча особа, а увечерi мама вже повернулася з Польщi, а Коцаба нi. Вiдтак сторона обвинувачення вважає, що це було зроблено з метою ухилення вiд кримiнальної вiдповiдальностi", — говорить Олексiй Безрукий.

Прокурор каже: доки Коцаба перебуває на територiї США, притягнути його до вiдповiдальностi досить важко.

Обвинувачений у державнiй зрадi Руслан Коцаба, який був присутнiй на засiданнi суду через вiдеозв’язок, каже: перетнув кордон України офiцiйно — вiз хвору матiр у Прагу на обстеження.

"Виїхав я з офiцiйними документами. На кордонi мене i мою хвору маму тримали понад 4,5 години — хтось тиснув на керiвника прикордонного переходу, щоб мене не випускали. 24 серпня ми перетнули кордон, але мамi стало погано i про продовження подорожi до Праги, де в нас було зарезервовано мiсце на обстеження й операцiю — не було мови. Тому ми вирiшили, що вона повернеться в Україну, а я залишуся у Європi, тому що дозвiл на перетин кордону — одноразовий", — розповiв Коцаба. Зi слiв обвинуваченого, у Європi вiн перебував майже два мiсяцi.

"Про це свiдчить багато моїх особистих виступiв у Європарламентi в Брюсселi, на засiданнi асамблеї Ради Європи в Страсбурзi. Зараз позаду мене — банер генерального консульства України. Я правослухняний громадянин i приходжу на всi засiдання", — каже Руслан Коцаба.

Адвокатка обвинуваченого Свiтлана Новицька говорить, що не отримувала клопотання вiд прокуратури про оголошення Коцаби у мiжнародний розшук.

"Я не знайшла, щоб менi прокурор вислав своє клопотання, щоби я могла написати заперечення", — каже Новицька.

Натомiсть прокурор Олексiй Безрукий говорить, що клопотання про оголошення Руслана Коцаби у мiжнародний розшук прокуратура надiслала Свiтланi Новицькiй 23 серпня 2023 року. Окрiм того, файли з вiдсканованим клопотанням вiн долучив до вiдеоконференцiї судового засiдання, яке вiдбулося 31 серпня 2023 року.

Суддя Олександр Калинюк сказав, що клопотання вiд прокурора про оголошення Коцаби у мiжнародний розшук суд надiшле сторонi захисту. Вiн перенiс засiдання на 27 листопада, аби адвокати Коцаби мали час ознайомитися iз цим документом.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka