Підсилення медзакладів та створення потужного онкоцентру на Івано-Франківщині - вимога часу

10.11.2023 15:39   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Нещодавно голова ОВА побувала в обласному онкоцентрi.  Про це пiд час програми "Про головне в деталях" розповiла очiльниця областi Свiтлани Онищук, передає Фiртка.

Зi слiв Онищук, в онкоцентрi вона побувала два рази за останнi мiсяцi. Вивчила повнiстю ситуацiю з обладнанням, яким лiкують онкохворих.

"Направду 30 000 людей на сьогоднi проходять лiкування в нашому медичному закладi. Це важлива установа для Прикарпаття та для медичної сфери. Побачила в яких умовах лiкують пацiєнтiв, яке є обладнання, що ще потрiбно придбати. Поспiлкувалася з лiкарями, якi щоденно лiкують", - пiдкреслила Онищук.

Як зазначила посадовиця, онкоцентр потрiбно суттєво оновлювати найсучаснiшим обладнанням - це вимога часу. Без певного обладнання дуже складно проводити лiкарям дiагностику.

"В нас є апарати, якi застарiлi. Наприклад, для нашої областi найбiльш потрiбний лiнiйний прискорювач. Влiтку, коли Iвано-Франкiвщину вiдвiдав президент України Володимир Зеленський, я спiлкувалася з ним й вiн пообiцяв для Прикарпаття лiнiйний прискорювач. Лiнiйний прискорювач уже є. Тобто, закуплений для нашої областi. Втiм, на останнiй сесiї обласної ради видiлили двадцять мiльйонiв гривень для пiдготовки бункера. Це - велике примiщення, яке має бути захищене, укрiплене. Для того, щоб цей лiнiйний прискорювач в онкоцентрi працював. Зараз тривають пiдготовчi роботи, щоб могли встановити й запрацювало це обладнення. Область потребує сучасного онкоцентру. Крiм того, потрiбно бiльше проводити профiлактики", - зауважила Свiтлана Онищук.

Зi слiв посадовицi, питання онкоцентру є дуже важливим. Тому потрiбно разом докласти зусиль та покращити онкоцентр. Для того, щоб вiн був одним iз прикладом для iнших закладiв. 

"В принципi, два з половиною роки ми активно вiдпрацювали по нашому перинатальному центрi. Сьогоднi вiн є прикладом, одним iз найкращих. Можна смiливо казати - рiвень столичного центру. Водночас сьогоднi ми бачимо статистику, скiльки є онкохворих. Тому максимальне пiдсилення медичних закладiв та створення потужного онкоцентру на Прикарпаттi - це вимога сьогодення", - резюмувала Онищук.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka