Мінцифри запустить пілотну "смарт-мобілізацію" - планують почати з операторів дронів

01.11.2023 10:35   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Мiнiстерство цифрової трансформацiї працює над пiлотним проєктом “смарт-мобiлiзацiї”, планують почати з операторiв дронiв. Про це в iнтерв’ю “РБК Україна” повідомив вiцепрем’єр-мiнiстр — мiнiстр цифрової трансформацiї Михайло Федоров.

За його словами, пiлот” “смарт-мобiлiзацiї” планують запустити через два-три мiсяцi.

“Ми будемо запускати пiлот на операторiв дронiв, i ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронiв, або взагалi служити в ротi ударних дронiв. Це може бути сапер, водiй, всi посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалi за пiдроздiл, рота, якi зобов’язання, якi в тебе є ризики, як ти будеш навчатися”, — сказав мiнiстр.

Федоров пояснив, що кожен, хто подасть заявку, пройде рекрутинг, а потiм — тести, то в результатi точно потрапить туди, куди хоче, й на ту посаду, яку вiн для себе обрав.

“Це дуже важливо для комунiкацiї мiж державою i українцями про справедливiсть, про чеснiсть i про дотримання правил. Коли нововведення запустять, можна буде побачити, скiльки громадян мобiлiзувалися самостiйно, як вони проходять вiдбiр, а потiм — як вони будуть служити. Та лише пiсля запуску пiлотної версiї можна буде говорити про запуск повноцiнної “смарт-мобiлiзацiї”, — сказав вiн.

Бонус, за словами мiнiстра, полягає в тому, що пiсля запуску “смарт-мобiлiзацiї” не потрiбно буде йти у вiйськкомат. Громадянин буде спiлкуватися з рекрутером, проходитиме тест. Якщо кандидатура пiдiйде — далi вiдбудеться навчання.

З громадянами працюватимуть фаховi експерти з поля бою, якi, наприклад, вже керують дронами. Навчання у таких викладачiв може гарантувати зовсiм iнший рiвень здобутих навичок. I вже пiсля цього новобранцi потраплятимуть на поле бою.

За словами вiцепрем’єра, тодi буде iнша якiсть мотивацiї.

“Але це гiпотеза. I нам потрiбно її протестувати. Ми будемо робити такий пiлот. Я сподiваюся, що ми вирiшимо всi нормативно-правовi проблеми, якi є, подолаємо бар’єри i зможемо побудувати такий новий шлях i вiдтестувати, наскiльки це працює ефективно”, – додав Федоров.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs