Welcome у «90-ті», або як на Буковині вирішують нагальні питання між підприємцями та посадовцями

27.10.2023 18:15   Джерело: IfNews
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Особисті образи, міжусобні непорозуміння та звинувачення у нападах - історія одного конфлікту у невеликому селі на Буковині. Правоохоронців просять припинити скандальну історію, яка триває вже 5 років.

Впродовж п’яти років, починаючи з 2018 року у селі Чагор, що у Чернівецькій області відбуваються дивні містечкові розбірки між підприємцями та головою ОТГ. Саме так описав нижче наведені події сам голова ОТГ Георгій Коблюк.

Послідовні напади , погрози, підпали та знищення приватного майна – все це відбувається у невеликому селі недалеко від Чернівців.  За словами самого Георгія Коблюка, все почалося буквально першого вечора після оголошення результатів виборів на посаду голови ОТГ.  Тоді його дружині невідомі підпалили кафе у сусідньому селі.

«Як тільки оголосили результати виборів, дружині спалили кафе», - розповів Георгій Коблюк. 

Вже у квітні 2021 року, за словами Георгія Коблюка, справа дійшла до замаху на його життя.

Тоді, розповів посадовець, невідомий кинув «коктейль Молотова» у його гаражне приміщення. І за щастя, що на той момент його із сім’єю не було вдома. Тоді за випадкових обставин «поліціянти» затримали підозрюваного, однак, справу до кінця не довели. Затриманий вийшов під чималу заставу, а потім, за інформацією з власних джерел Георгія Коблюка, взагалі виїхав до Європи та наразі перебуває у розшуку «Інтерполу».

«Це вже третій замах: спочатку спалили машину юристу громади в лютому 2020 року, як тільки оголосили результати виборів дружині спалили кафе, і от зараз, вже втрєтє, дійшли до дому. А це вже замах на вбивство», - заявив Георгій Коблюк.  

Посадовець розповів, що про пожежу дізнався від сусіда, бо, на щастя, вдома в ту зловісну ніч нікого не було.Георгій Коблюк також додав, що добре розуміє, хто міг вчинити підпал. Адже є бізнесмени-мільйонери, які не платять податки. «Ми змушуємо їх все ж платити, щоправда через правоохоронні органи та суди».

«Декому не подобаються мої дії, бо хтось не хотів сплачувати податки до сільської ради, ну і ми піджимаємо, передаємо до правоохоронних органів. Деякі закінчувались судами, доходило і до Верховного. Комусь це не подобається, але громада забезпечує сама себе, і податки мешканців громади і з цього громада і живе», - додав посадовець.

Через два роки після підпалу на голову ОТГ знову почалися замахи, зокрема, один із місцевих підприємців – за словами самого Георгія Коблюка – власник ресторану «Ріволі» Микола Павлович, систематично вдирається на приватну територію та нищить його майно – стверджує посадовець.

Пан Коблюк запевнив, що заява до поліції вже написана і зараз вже чекають результатів за фактом нищення приватної власності.

«5 жовтня цей підприємець вдерся ввечері до мене на подвір’я та пошкодив альтанки. А напередодні ця людина погрожувала, що я стоятиму на колінах перед генералами, бо у Миколи багато зв’язків із верхівками влади, - каже голова ОТГ Коблюк.

За словами Георгія Коблюка,  в поліції не можуть знайти управи на Павловича:  «у поліції лише розводять руками. Вони приїхали, відкрили справу і все тихо, бо навіть там Павловича бояться», - стверджує він.

Чиновник повідомив, що під час спроби знайти компроміс та провести так звані «мирні переговори», підприємець просто відвернувся від голови ОТГ та втік.

«У свої справи Павлович затягнув і свого племінника, який є виконавцем всіх судових позовів на користь підприємця, і деяких депутатів сільської ради, які чи не на кожній сесії завжди проти моїх рішень», - зазначає голова ОТГ.

Посадовець продовжує, що у підприємця є зв’язки із нардепами від пропрезидентської партії. За словами Коблюка, у Чагор приїжджав один з народних депутатів, погрожували офіцеру громади, мовляв, не вмішуватися у містечкові розбірки.

«Але мало хто згадує, що у ресторані Миколи Ауреловича не так все гладко. Коли в закладі отруїлися і діти і дорослі, справу швидко закрили і забули, що підприємець, не бажаючи платити податки, тримає неофіційно працевлаштованих людей у ресторані», - стверджує Георгій Коблюк.

Голова ОТГ та його родина щоранку у передчутті страху очікують чергової витівки збоку підприємця. І підозрюють, все те, що з ними відбувається останні п’ять років – справа рук підприємця.

«Ми живемо у демократичній державі, де неприпустимо використовувати «методи 90-х», аби взяти те, що хочеш. Аби «зняти царя» потрібні дії з боку правоохоронців, підтримка з боку обласної ради та пошук управи на підприємця, - зазначає Георгій Коблюк, - Мене щоранку дружина запитує: «А що буде сьогодні?», - хіба так можливо жити?», - додав посадовець.

У свою чергу ми поспілкувалися і з Миколою Павловичем. Розмова була не з простих, адже підприємець одразу зрозумів якою буде тема розмови.

Так, за словами Миколи Павловича, він бореться з корупцією у стінах Чагорської сільської ради.

«Є земельна ділянка, де потрібно зробити нормальний заїзд до подвір’я моєї мами. Коли Георгій Коблюк був головним архітектором району, він брав чималі хабарі за приватизування землі. І земельну ділянку переписати заставив мою маму, хоча працівники сільської ради на мали права це робити, оскільки моя мама важкохвора», - повідомив підприємець Павлович.

Микола Павлович розповідає, вся ця ситуація спонукає на необдумані вчинки. Він не заперечує, нерви здають і в результаті намагається вже з агресією вирішувати питання.

«Я заплатив той податок, про який говорить голова ОТГ. Але питання зараз саме у земельній ділянці та заїзді до приватного двору моєї мами. Заїзд законно належить їй і в суді це доведемо», –  підкреслив Павлович.

Крім того, Микола Павлович додає, що сам голова ОТГ неодноразово приходив до дому його матері з погрозами.

Та, з усіх наданих Павловичем файлів нашому кореспонденту, залишилося тільки відео об’єкта через який триває конфлікт між підприємцем та головою ОТГ. Певно, Микола Аурелович не захотів, щоб ЗМІ висвітлили наслідки нападу на будинок його матері.

«Я не маю часу вирішувати ці суперечки. Царем я себе ніколи не називав, а кричав на його (Коблюка ред.) дружину через нервовий зрив. Хочете, приїжджайте, подивитеся», - завершив розмову Павлович.

Після кількаразових повідомлень зустрітися, підприємець просто проігнорував кореспондента «Новин без Цензури».

Георгій Коблюк надав відеоматеріали, де, за словами голови ОТГ, підприємець нищить його приватне. Також, архівне відео підпалу гаража, де було відкрите кримінальне провадження. У свою чергу Микола Павлович надав відеоматеріали, де показано, яка саме земельна ділянка стала причиною конфлікту між підприємцем та головою ОТГ. Хоча жоден з учасників інциденту не надали доказів: ні заяви до поліції, ні судових позовів.

У свою чергу, голова ОТГ звертається до правоохоронців звернути увагу на вказані конфліктні ситуації  та розслідувати факти порушень, адже в цьому випадку страждають не лише родичі учасників конфлікту, а й громада, яка могла б займатися справами на користь розвитку сіл ОТГ.

Автор: Новини без Цензури


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews