Єдиний реєстр військовозобов’язаних уже працює: які дані туди потрапляють

17.10.2023 21:22   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

В Українi запрацював єдиний електронний реєстр вiйськовозобов’язаних i призовникiв, який мiстить iнформацiю про кожного вiйськовозобов'язаного громадянина. Вiн наповнений уже на 90%.

Про це пише Фiртка з посиланням на ТСН.

Адвокат Ростислав Кравець розповiв, що в реєстрi є данi про мiсце проживання, про освiту, iнформацiя з податкової тощо.

"Практично вся iнформацiя, яка є в “Дiї”, є в цьому реєстрi також. Ну, i також iнформацiя про здоров’я, вакцинацiю й таке iнше. Тобто фактично це створений такий єдиний електронний реєстр, в який помiстили всю iнформацiю про громадян України", – розповiв адвокат.

Якщо вiйськовозобов'язаний, наприклад, придбав автомобiль або став на облiк до центру зайнятостi – ця iнформацiя також, ймовiрно, потрапить до єдиного реєстру. Однак, за його словами, точно невiдомо, як її будуть туди iнтегрувати.

"Що стосується Територiальних центрiв комплектування та соцiальної пiдтримки, звичайно, ця iнформацiя їм нiчим не допоможе. Я думаю, що мета цього реєстру зовсiм в iншому, створення такої “мегабази” з iнформацiєю на кожного громадянина України. Навiщо це – ми можемо лише припускати. Об’єктивно, ця iнформацiя для вiйськового облiку абсолютно не потрiбна. I прикладiв таких "мегареєстрiв" у жоднiй країнi немає, крiм України", – каже Ростислав Кравець.

Адвокат вважає, що за допомогою такого реєстру стало можливим вiдстежувати дiяльнiсть i мiсцеперебування вiйськовозобов’язаних. Адже держателi реєстру, Мiнiстерство оборони, ТЦК СП та iншi, можуть отримувати iнформацiю вiд мiграцiйної служби стосовно будь-яких реєстрацiй особи.

"Поки функцiї надсилання повiсток в реєстрi немає. Аналогiчна система є в Росiйськiй Федерацiї, "Госуслуги" в них називається, через неї надсилають електроннi повiстки. Українська система не встановлюється на жоднi мобiльнi пристрої. А що стосується повiдомлень через "Дiю", це законодавством не врегульовано", – розповiв адвокат.

Для того, щоб надсилати електроннi повiстки, необхiдно закрiпити за кожним громадянином офiцiйну електронну адресу та номер телефону, наголошує адвокат.

"Як у банках фiнансовий номер прив’язують. Iнакше це не має жодного сенсу. Але я вважаю, що це буде доволi сумнiвним повiдомленням про виклик до ТЦК та СП", – каже Ростислав Кравець.

Наразi повiстка вважається врученою, якщо за документ власноруч розписався той, кому вона виписана.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka