"Дім за склом": у Варшаві відбулася світова прем'єра фільму режисера з Прикарпаття

14.10.2023 13:42   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


12 жовтня у межах Мiжнародного конкурсу Варшавського мiжнародного кiнофестивалю презентували стрiчку «Дiм за склом» режисера Тараса Дроня.

У межах фестивалю стрiчку також покажуть 13 та 14 жовтня. Зйомки фiльму розпочались на початку 2021 року i завершились на початку лютого 2022 року. Постпродукцiя фiльму вiдбувалась у Румунiї, Польщi, Нiмеччинi i Українi.

«Дiм за склом» — це повнометражний фiльм про дiлову сучасну жiнку, яка розпочинає пошуки безвiсти зниклої пiд час випускного вечора доньки, є пiдозра, що дiвчинка займалася незаконним розповсюдженням наркотикiв, але Вiкторя, мама дiвчини, не вiрить припущеням слiдства, а особливо колишньому чоловiку, невдовзi вся iсторя перетворює жiнку iз врiвноваженої людини на монстра, готового йти по головах.

Головну роль виконала українська акторка — Iрина Островська. У фiльмi також знялися: Дарина Федина, Олександр Башкiров, Iрма Вiтовська-Ванца, Вiталiй Гордiєнко, Олена Iллєнко, Олексiй Сова.

«Це певне моє дослiдження взаємодiї людини i суспiльства, — каже про “Дiм за склом” режисер Тарас Дронь. — Фiльм про вплив суспiльних правил i канонiв на розвиток iндивiдуальностi, що призводить до перетворення людини у лiдера або ж у вигнанця. Розслiдування, яке розпочинає головна героїня, веде глибоко у пiдсвiдомiсть i пiднiмає на поверхню складне питання людини: ким вона насправдi є i яку цiну платить за своє самоствердження».

Картина «Дiм за склом» знята на кiноплiвку. Продюсерка стрiчки Валерiя Сочивець переконана, що Тарас Дронь — «режисер з особливим поглядом на життя».

«Це вже його другий фiльм про жiнку. Вiн бачить жiнок сильними i, як нiхто, неперевершено розкриває характер i свiт персонажiв. Я тiшусь, що свiтова прем’єра фiльму вiдбудеться на Варшавському кiнофестивалi, адже з цим фестивалем в нас є своя особиста iсторiя, бо минулий фiльм Тараса “Iз зав’язаними очима” перемiг на цьому фестивалi у конкурсi перших та других фiльмiв у 2020 роцi», — прокоментувала Сочивець.

2009 року Варшавський кiнофестиваль за рiшенням Мiжнародної федерацiї асоцiацiй кiнопродюсерiв увiйшов до групи найважливiших свiтових кiнофестивалiв, таких як Каннський, Венецiйський, Берлiнський, фестивалi у Локарно, Сан-Себастьянi, Карлових Варах тощо.

Довiдково. Тарас Дронь – український кiнорежисер, продюсер, сценарист, член Української кiноакадемiї. Народився на Iвано-Франкiвщинi 6 березня 1980 року. З 14 рокiв займався фотографiєю. В 2013 роцi зняв свiй перший короткометражний фiльм. В 2016 закiнчив кiношколу в Лодзi.

Знiмає музичнi клiпи для DZIDZIO, Тетяна Котова, Kozak System, Павло Табаков, М’ята, Владiслав Левицький та iн. З 2010 власник вiдеостудiї Nord Production. 

В 2013 роцi знiмає свiй короткометражний фiльм «Доторкнись i побач» за який отримує вiдзнаки за найкращий короткометражний фiльм на XVI Мiжнародному кiнофестивалi «Бригантина», приз глядацьких симпатiй на мiжнародному фестивалi короткометражних фiльмiв «Wiz-Art», приз глядацьких симпатiй та за найкращу жiночу роль на IV Трускавецькому Мiжнародному кiнофестивалi телевiзiйних фiльмiв «Корона Карпат». В 2016 закiнчує Державну вищу школу кiно, телебачення i театру iменi Леона Шиллера в Польщi (Лодзь) на вiддiлi режисури кiно (PWSFTviT, Łódż).

Пiд час навчання знiмає iгровий фiльм “Чорногора”. Фiльм «Чорногора» був вiдзначений спецiальною вiдзнакою журi на Ismailia International Film Festival в Єгиптi та вiдiбраний до найкращих українських фiльмiв за 2016 рiк.

Нацiональна прем’єра спортивної драми «Iз зав’язаними очима» Тараса Дроня вiдбулась на Одеському мiжнародному кiнофестивалi 2021 року, де картина здобула приз FIPRESCI за найкращий повнометражний фiльм вiд журi Мiжнародної федерацiї кiнопреси. Загалом фiльм брав участь у близько двадцяти фестивалях, його вiдзначили нагородами в Нiмеччинi, Iндiї, Бразилiї, Iспанiї.

У Каннах показали українське кіно майбутнього - ZAXID.NET

Тарас Дронь про те, чим живуть кіноим живе українська кіноіндустрія в час  війни - YouTube

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs